Bezár!
2020. augusztus 4., kedd, Domonkos napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:10 A japán szervezők sem akarnak nézők nélküli olimpiát21:43 Észak-Korea tovább fejleszthette nukleáris fegyvereit21:28 Több ezer sebesültje és több tucat halottja van a bejrúti robbanásnak20:54 Németországban 879-cel nőtt a fertőzöttek napi száma20:22 Soha véget nem érő történet: a "kiirtottak" leszármazottait kényezteti állampolgársággal Kurz19:53 Szerdán is intenzív esőzésre figyelmeztetnek19:23 Elhagyja Spanyolországot a korrupciógyanúba keveredett volt uralkodó18:51 A "székely terroristák"18:40 Elloptak és összetörtek egy autóbuszt Fejérben18:27 A vártnál erősebben nőtt az amerikai gyáripar új megrendeléseinek értéke júniusban18:04 MÁV-Start: év végéig huszonkét légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsi érkezik17:44 Egyre feszültebb a Minszk-Moszkva viszony, Lukasenka hazudozással vádolja az oroszokat17:18 Dudálás váltott ki csoportos idegállapotot Egerben16:42 Áldott jó ember ez a pedofil ex-nagykövet: mégis megelégszik a felfüggesztettel16:06 Állandóvá teszik az amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Jó és szép :: :: Hozzászólások

Rákóczi Ferenc nevét veszi fel egy iskola Szatmárnémetiben

Reklám

A szatmárnémeti önkormányzat heves vita után elfogadta, hogy Rákóczi Ferenc nevét vegye fel a város egyik román-magyar tannyelvű általános iskolája – írja pénteki számában a Friss Újság helyi napilap.
Zoom
A városközpontban levő iskola mindeddig a kommunista rendszerből örökölt 10-es számú általános iskola nevet viselte. Amint Kereskényi Gábor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármester a tanácsülésen elmondta, a névadásról az iskolában tanuló gyermekek szüleinek a véleményét is kikérték, és 550-en támogatták, 153-an ellenezték a névadást.
A Rákóczi név ellen a Szatmárnémeti önkormányzatban ellenzékben levő Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi képviselői szólaltak fel, akik úgy vélték, etnikai konfliktust szíthat a névadás. Előbb azt kérték, hogy vegyék le napirendről az iskola elnevezését, majd pedig azt, hogy – vegyes iskola lévén – viselje az intézmény egy román és egy magyar személyiség nevét.
Az RMDSZ egyik képviselője azzal hárította el az etnikai konfliktus veszélyére vonatkozó felvetést, hogy a város egyik német és román osztályokkal működő iskolája a német Johann Ettinger nevét viseli, és ez nem okozott feszültséget.
Az iskolában tanuló román diákok szüleinek egyike is felszólalt az ülésen, és a névadás mellett foglalt állást. Elmondta: Rákóczival senkinek nem lehet baja, hiszen a fejedelem nem harcolt a románok ellen, sőt a seregében románok is voltak.
A névadást végül nagy többséggel fogadta el a testület. Csak a PSD két képviselője voksolt ellene, két szintén szociáldemokrata képviselő pedig tartózkodott a szavazásnál.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready