Bezár!
2020. július 7., kedd, Apollónia, Bódog napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:58 Egy kis nyelvtörő reggelre: Kvon Dzsong Gun: Kim Dzsong Un nem tárgyal, Mun Dzse In félreértette Csö Szon Huit07:44 MN: a Magyar Honvédségé lesznek Európa legmodernebb harckocsijai07:31 Rózsaszín havat vizsgálnak a tudósok az Alpokban06:56 Eltávolítják a hongkongi iskolákból az új nemzetbiztonsági törvénnyel ellentétes tartalmú könyveket23:02 Arizonában meghaladta a százezret a fertőzöttek száma, Miamiban bezárták az éttermeket22:51 Továbbra is hülyének néznek mindenkit: "a menedékkérők be akarják fogadni az európai értékeket"22:15 Nőtt Ausztria lakossága, főleg a bevándorlás következtében21:50 Kár, hogy nem áll módunkban Csenyétére költöztetni egy hónapra az Európa Tanács rasszizmusellenes bizottságának tagjait21:14 Néger "szabadságharcos" szobrát is ledöntötték Amerikában21:01 Több mint 2 milliárd dollárnyi környezeti kárt okozott a norilszki olajömlés20:43 Hatvannyolc évesen meghaltak a világ leghosszabb életű összenőtt ikrei20:28 Tapsolhatnak a megszállók: összeomlott a Bay-kastély Ördögkúton 20:15 Drasztikus korlátozásokat vezetnek be Izraelben a járvány megfékezésére19:47 Egyre több a fertőzött a fiatalabb korosztályokban Tokióban19:02 Megöléssel fenyegette a rendőröket egy visszaeső, de felfüggesztettel kényeztetett egyed
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek :: :: Hozzászólások

Nagyot mentek a liberálisok Felvidéken is - az MKP és Bugárék mandátum nélkül maradtak

Reklám

Az állítólagos Szlovákiában "egyértelmű Európa-párti" programjuknak tulajdonítják az előrejelzett adatok szerint elért győzelmüket a liberális pártok (Progresszív Szlovákia és Együtt), a vezető pozíciójából második helyre csúszott baloldali kormánypárt, az Irány viszont saját, gyenge vidéki mozgósításának tulajdonítja az eredményt.
Az Európai Parlament (EP) honlapján közzétett előzetes, becsült adatok szerint, a szlovákiai EP-választáson mintegy 20 százalékos részvételi arány mellett 6 párt, illetve választási koalíció szerzett mandátumot. Közülük a legtöbb voksot - az összes szavazat 20,1 százalékát - két parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) koalíciója kapta. A második helyen, a voksok 15,7 százalékával, a pozsonyi kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Robert Fico vezette baloldali Irány (Smer-SD) végzett, elvesztve ezzel sok éves vezető pozícióját.
Michal Simecka, a PS EP-képviselőjelöltje azt írta: az államfőválasztás után ismét bebizonyosodott, hogy "Szlovákiában" sikert lehet elérni egy "egyértelműen Európa-párti programmal és pozitív energiával." A politikus, aki az alig másfél éve létrejött - a júniusban hivatalba lépő új államfőt, Zuzana Caputovát indító - párt alelnöke is egyben, hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy "elhozzák Európát Szlovákiába."
A választáson második helyre szorult Irány (Smer) reakciójában beismerte, hogy programjukat a városokban jobban kellett volna bemutatniuk, vidéken pedig erősebben kellett volna mozgósítaniuk.
A harmadik legjobb eredményt a voksok 12,1 százalékával a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) szerezte meg. A negyedik helyen a voksok 9,7 százalékát megszerezve a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) végzett. Az ötödik helyen, a voksok 9,6 százalékát megszerezve, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) végzett. Hatodikként 5,3 százalékkal a jobbközép konzervatív Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű mozgalom jutott be az EP-be.
Az EP-választás előzetes eredményei szerint a szombati voksoláson a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a stót-magyar vegyes párt, a Most-Híd sem szerzett mandátumot. Bugár Béla a 2,6 százalékot szerzett Most-Híd elnöke az előzetes eredményekre reagálva sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy "a Szlovákiában élő magyarok elveszítették képviseletüket az EP-ben." Az MKP 4,96 százalékot szerzett. Elnöke, Menyhárt József közösségi oldalán azt írta: a párt az elmúlt 15 évben jelen volt az EP-ben, ahol konkrét eredményeket értek el, s ezért nagyon hiányozni fog a felvidéki magyar érdekképviselet, amelynek megszerzése most egy hajszálon múlt, holott a párt több voksot kapott, mint öt éve. Rámutatott: a következő hónapokban a 2020-as szlovákiai parlamenti választásra fognak összpontosítani.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready