2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:22 NVB: nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről19:39 Még mindig a pohártartó és a személyiségzavar a téma Molnár Ricsi perében19:03 Kivizsgálják a repülőtéren órákat veszteglő légijárat ügyét18:43 A fasiszta brigantik már a DK-ba is befurakodtak: 2,6% nem akarta Ferit elnöknek18:34 A hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Afganisztánban17:53 Iskolai mészárlásra készülő kercsi tizenéveseket vettek őrizetbe17:32 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt16:46 A kubai orvoslás jelensége - a gazdagság és egészségipar eddig ismert összefüggéseinek cáfolata16:25 Fogolycserét hajtott végre Irán és Németország15:52 Remek fickó az egyik mentős támadója: beleegyezett, hogy megússza felfüggesztettel15:31 Újra a Kúriára kerül a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügye15:16 Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit14:45 TASZ: szégyenteljes, hogy a HírTV mert normális hangnemben tudósítani a kitörés-megemlékezésről, de azért még nem kellene bojkottálni14:14 Bíróság előtt a nádudvari "csínytevő lányok"13:57 Partiumi-bánsági könyvbemutató körúton Gaudi a Nemzeti jogvédelem című kötetével
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek :: :: Hozzászólások

Korlátozná az élősködők purdévállalását Marosvásárhely magyargyűlölő vezetője

Reklám

Marosvásárhely polgármesterének lemondását követelte pénteken délután a megyeszékhelyen tüntető mintegy százötven személy. A tiltakozók – köztük a helyi roma közösség tagjai – nem csak azért vonultak utcára, mert szerintük a városvezető gyermekvállalásról szóló nyilatkozata gyűlöletre uszít és feszültséget kelt írja a cigány szót kínosan kerülő Székelyhon. Alább a folytatás.
Zoom
Fotók: Gálna Zoltán / Székelyhon
Dorin Florea feltételekhez kötné a gyermekvállalást, véleménye szerint, aki nem járt iskolába, nincs munkahelye és megfelelő megélhetése, annak meg kellene tiltani, hogy gyermeket vállaljon. Ha mégis megteszi, és nem tud megfelelő körülményeket teremteni számára, akkor az állam el kellene vegye a gyermeket és nevelőotthonba helyezze. Florea így – nagy felháborodást és sajtóvisszhangot keltve – reagált arra, hogy a tervek szerint megkétszerezik a jelenleg 150 lejes gyermekpénzt.
Zoom
A Maros megyei önkormányzat és prefektúra épülete előtt összegyűlt tömeg, amelynek nagy része helyi, marossárpataki és mezőbándi romákból állt, azt skandálta, hogy mondjon le Florea, illetve hogy Szégyen, szégyen!
A szervező Aresel civil platform képviselője, Nicu Dumitru történelmi pillanatnak nevezte a tiltakozó megmozdulást, hiszen a romák először vonultak utcára, hogy elmondják, nem értenek egyet Dorin Florea kijelentéseivel. „Florea gyűlöletre uszított, a romák ellen hangolta a közösség többi tagját, és ezt nem hagyhatjuk szó nélkül.”
Az egyik helyi szervező, Ciurcui Tibor érdeklődésünkre elmondta, Marosvásárhelyen hatezer roma él, és számukra, de nem csak, sértő volt, hogy a polgármester korlátozni akarja a gyermekvállalást. „A vásárhelyi roma közösség szavazatait elkérte, és meg is kapta Marosvásárhely jelenlegi polgármestere, aki legutóbbi nyilatkozatával megsértette közösségünk tagjait. Azt akarjuk, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot, és mondjon le. Azért gyűltünk össze tüntetni, hogy kifejezzük felháborodásunkat és hangunkat hallassuk. Ha azt hiszi Dorin Florea, hogy egy kiló cukorral és egy kiló liszttel le tud kenyerezni bennünket, akkor téved” – hangoztatta Ciurcui Tibor.
Zoom
A tüntetők között kalapos romák is voltak, akik azért jöttek el, mert úgy érezték, a jelenlegi városvezető kijelentése az egész közösség számára sértő, nem csak a nehezebb sorban élő romák számára.
A Divers Egyesület elnöke, Koreck Mária, aki szintén jelen volt a tüntetésen, arra hívta fel a figyelmünket, hogy a városban, de Maros megyében is sok magyar és román család nehéz sorban él, így Florea kijelentése őket is érinti. Szerinte Florea ahelyett, hogy a gyermekvállalással foglalkozna, a társadalom peremére szorult családok közösségbe való beilleszkedését, a gyermekek taníttatását elősegítő intézkedéseket kellene hozzon.
Zoom
A Pro Európa Liga emberjogvédő szervezet társelnökét, Smaranda Enachét mélyen felháborítja, hogy a 2000 óta a várost vezető Florea sorozatosan megsérti a közösség tagjait, volt, amikor a magyarokat, volt, amikor a forradalmárokat sértegette.
„Nem tűrhetjük ezt a végtelenségig. Elvárjuk, hogy mondjon le, és azt akarjuk, hogy bűnügyi eljárás induljon ellene a gyűlöletre való uszítás miatt. Kiállunk ma a roma közösség tagjai mellett, ahogy ők is kiálltak mellettünk, amikor szükségünk volt rájuk.”
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Maszol: a korábbi alpolgármester szerint élősködnek
Claudiu Maior, Marosvásárhely korábbi alpolgármestere, aki jelenleg a polgármester személyes tanácsadójaként tevékenykedik, Facebook-bejegyzésben állt ki a városvezető romákat sértő kijelentése mellett. Értetlenségének ad hangot, amiért az Aresel civil szervezet tüntetést kezdeményezett, pedig szerinte a polgármesternek „csak volt bátorsága kimondani azt, amiről mások csak suttogni mernek”. Maior azt állítja: a marosvásárhelyiek egy része népszavazáson szeretné kifejezni, hogy támogatja a polgármester ötletét, miszerint az államnak szociális alapon szabályoznia kellene, hogy ki vállalhat gyermeket. „Egyáltalán nincs rendben az, hogy míg egyesek dolgoznak, addig mások a gyermekeik szociális támogatása révén gyakorlatilag élősködnek” – írta Claudiu Maior, aki bejegyzésében megemlíti, hogy az önkormányzat tucatnyi szociális programmal próbálta integrálni a helyi roma közösséget, de mindhiába.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready