Újságírói kérdésre, miszerint Igor Matovic mit ígért Oroszországnak a Sputnik V oltóanyagért cserébe, azt válaszolta, "Ukrajnai Kárpátalját" - közölte az RBC.ua. Azonban azonnal hozzá is tette, hogy ez csak vicc, írja a Kárpátinfó.net.
Zoom
Matovic bejelenti a Szputnyik-beszerzést (fotó: TASR)
Ezt követően Matovic arra panaszkodott, hogy Szlovákiában kialakult egy vélemény, miszerint az oroszokkal kötött megállapodások automatikusan hazaárulást jelentenek. Elmondta: nem ígért semmit Oroszországnak, és "az oroszok nem akartak tőle semmit".
Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter rögtön reagált a szlovák miniszterelnök Kárpátaljáról szóló nyilatkozatára, szerinte az ilyen kijelentések rontják az országok közötti baráti kapcsolatot.
Kuleba bírálta a szlovák miniszterelnököt, aki viccelődött, miszerint Ukrajna-Ukrán Kárpátalját ígérte a koronavírus elleni oltásért. Azt javasolta:
inkább cserélje el Szlovákia néhány régióját!
Az ilyen helytelen nyilatkozatokkal a szlovák miniszterelnök elrontja Ukrajna és Szlovákia közötti nagyon barátságos és őszinte kapcsolatokat - mondta Kuleba.
Frissítés: már meg is történt a bocsánatkérés
Ukrajna hivatalos bocsánatkérést követelt, amit meg is kapott: "minden egyes ukrántól szeretnék bocsánatot kérni az illetlen reakcióm miatt, amely alááshatja az oroszokkal szembeni függetlenségi törekvéseiket" – mondta a szlovák kormányfő.
Ukrajna külügyminisztere azt nyilatkozta, hogy ha a szlovák miniszterelnök nem kér bocsánatot, akkor további lépéseket következnek – írja a Reuters nyomán az Index.
"Soha senkinek nem lesz joga Ukrajnát sértegetni, egyetlen szóval vagy utalással sem, ami megkérdőjelezheti Ukrajna területi integritását vagy azt demonstrálja, hogy Ukrajna sorsáról Ukrajnán kívül dönthet bárki. Ezek alapján, minden szlovák kollégával való barátságért mondom el, hogy az ilyen esetekre a válaszunk nemcsak kemény lesz, hanem rendkívül kemény" – fenyegetőzött hisztérikusan Dmitro Kuleba.