2021. június 24., csütörtök, Iván, Bajnok, Levéd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:18 Nem is értjük: Budapestre jön egy szivárvány-karszalagos néger, és attól tart, hogy nem fogunk örülni neki16:25 Rutte: Magyarországnak térdre kell ereszkednie - nincs is keresnivalójuk az EU-ban16:16 Orbán Brüsszelben: én küzdöttem a homoszexuális fickók jogaiért is, de ez a törvény nem erről szól16:05 Bármennyire "pozitív színben tüntetné fel" Dél-Afrikát, nem igaz a tízes ikrek története - a nőt bedugták egy pszichiátriára15:52 A Mi Hazánk 7 programpontja a gyári dolgozók védelmében15:33 Kreml: tudatos provokációt követett el a brit romboló a Fekete-tengeren - ha megismétlődik, a célpont bombázását sem zárják ki15:07 Schiffer András legyőzte Czeglédy Csabát14:53 Ritkán kerül víz közelébe a cigány, de még akkor is magyarra támad14:41 Elszámoltatás helyett: gyurcsányozós békemenetet tartanak október 23-án a Fidesz álciviljei14:32 Kokainnal is kereskedett a pénzügyőr törzszászlós13:42 Tisztelet, Magyarország, le a kalappal! - A román sportsajtó mágikusnak nevezte a magyar válogatottat13:21 A törököket is "érzékenyítené" az Európa Tanács devianciaügyi biztosa - nem fog menni13:07 Ismerőseitől milliókat kicsaló szegedi ügyvéd ellen emeltek vádat12:50 Nem kell maszk a belső terekben, védettségi igazolvány nélkül strandolhatunk12:37 Az amerikai igazságügyi minisztérium több tucatnyi Iránhoz kapcsolható weboldalt foglalt le
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Zarándokkvóták szerint látogatható csak a csíksomlyói búcsú

Reklám

A gyulafehérvári római katolikus érsekség közzétette a jövő hét szombatján tartandó csíksomlyói búcsú egyházmegyékre és főesperesi kerületekre bontott részvételi keretszámait.
Kovács Gergely érsek körlevelét a Romkat.ro portál ismertette. A körlevél szerint 22 110 távolról érkező zarándok vehet részt a búcsún. Valamennyien kitűzőt kell, hogy viseljenek, amelyet a plébániákon keresztül szerezhetnek meg. A csíkszeredaiak számára további 15 ezer kitűzőt készítenek, őket azonban a lakcímüket igazoló személyi igazolvány felmutatásával kitűző nélkül is felengedik a csíksomlyói hegynyeregbe.
Zoom
Fotó: Vres Nándor / Székelyhon
Amint az érsek közölte: idén nem lesz lehetőség az autóbuszos zarándoklatra, s be kell tartani a szájmaszk viselésére és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Javasolta, hogy lehetőleg olyanok alkossák a plébániák zarándokcsoportjait (a keresztaljákat), akiket beoltottak a koronavírus ellen. Az érsek azt is kérte, hogy a zarándokcsoportok ne menjenek be a kegytemplomba.
A legnagyobb keretszámok a székelyföldi főesperesi hivatalok mellett szerepelnek. A lista szerint 5400 alcsíki, 6600 felcsíki, 2000 Székelyudvarhely környéki, 1500 gyergyói, szintén 1500 kézdi és orbaiszéki hívő vehet részt a zarándoklaton. A kolozs-dobokai főesperesség 210 helyet kapott, a temesvári, nagyváradi és szatmári egyházmegyék ötszáz-ötszáz képviselővel, a moldvai csángók 450-el lehetnek jelen a pünkösdszombati búcsús nagymisén.
A körlevél nem tér ki arra, hogy más országokból érkező zarándokok vagy más vallásfelekezethez tartozók hogyan vehetnek részt a búcsún.
Kovács Gergely érsek ugyanakkor közölte: folyamatban van az Egészségügyi Minisztérium és a Vallásügyi Államtitkárság közös módszertanának kidolgozása, amely a vallási zarándoklatokon való részvételt szabályozza. Ehhez igazodva történik majd a csíksomlyói búcsún való részvétel.
Több részletet is pontosítottak a zarándoklat szervezői péntek délutáni csíksomlyói sajtótájékoztatójukon.
Zoom
A különböző tájegységekről érkező hívek elrendezkedését mutató ábra (fotó: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala)
Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány főnöke elmondta: a más felekezethez tartozók számára, akik együtt kívánnak ünnepelni a római katolikus hívekkel, azt javasolják, hogy vegyék fel a kapcsolatot a településükön, vagy a közelben működő plébániákkal. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere hozzátette: nincs arra vonatkozó tiltás, hogy Magyarországról és más országokból is érkezzenek zarándokok, de azt javasolják, hogy televíziós és internetes közvetítés által inkább otthon éljék meg a pünkösdi búcsú élményét. Ha mégis elindulnának, keressék meg a testvértelepülésük küldöttségét. A polgármester hozzátette: a kitűző beszerzését mindenkinek ajánlják, de azok is részt vehetnek a zarándoklaton, akik nem jutnak kitűzőhöz. Nyomatékosította azonban, hogy az autóbuszos zarándoklat nem lesz megengedett, és ezt hatóságok is ellenőrzik.
Korodi Attila arról is beszámolt, hogy az Egészségügyi Minisztérium és a Vallásügyi Államtitkárság kidolgozta a zarándoklatokat szabályozó rendeletet. Utóbbi szerint a búcsú teljes ideje alatt kötelező lesz a maszkviselés, és csak az egy háztartásban élők helyezkedhetnek el egymás közelében, a családoknak másfél méteres távolságot kell tartani egymástól.
A polgármester azt is elmondta, hogy a búcsú napján csak a meglévő üzletek és vendéglátó helyek tartanak nyitva a városban, a Csíksomlyóra vezető Szék utcán megtiltották a kirakodó vásárt. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne alakuljon ki torlódás a helyszínre vezető, és az elvezető utakon. Hasonló megfontolásból a búcsús szentmisét a Csíksomlyói Passió előadása követi a hegynyeregben.
Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke elmondta: a hegynyeregben külön szektorok lesznek kialakítva az egyes területek zarándokainak, és önkéntesek irányítják majd az érkezőket a megfelelő helyre. A politikus hozzátette: idén is lesz lovas zarándoklat. A távoli országokból érkező imaszalagokat lovas zarándokok hozzák a hegynyeregbe.
Urbán Erik bejelentette: idén először telefonos alkalmazás áll a zarándokok rendelkezésére. Az internetes áruházakból letölthető Csíksomlyó alkalmazás eligazítást nyújt, és háttérinformációkkal is szolgál.
A pünkösdszombati nagymise május 22-én romániai 12:30-kor (közép-európai 11:30-kor) kezdődik. A búcsút élőben közvetíti a Duna televízió.
Csíkszeredában és Hargita megyében változatlanul alacsony a fertőzöttségi ráta. A városban az elmúlt két hétben jegyzett új fertőzések ezer lakosra vetített száma pénteken 0,52, a megyében 0,81 volt. Hargita megyében az elmúlt 24 órában 15 új koronavírusos fertőzést jegyeztek.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready