Idén kilencedik alkalommal rendezték meg Isztambulban a Hódítók Kupája – Fetih Kupasi elnevezésű nemzetközi íjászversenyt. A verseny az idei évben a Covid-19-járványra való tekintettel meghívásos formában valósult meg 30 ország részvételével. A távlövés kategóriáját 2016 óta rendezik meg ezen a versenyen, melyre Felvidékről Bogár Péter és Bogár Valéria világszerte ismert, többszörös világbajnok távlövők kaptak meghívást.
Zoom
Bogár Péter felvidéki távlövő immár harmadik alkalommal álhatott a dobogó legfelsőbb fokára a Hódítók Kupáján. Minden alkalommal Végh Róbert csonka-magyarországi íjkészítő íjával indult a versenyen. Ebben az évben egy 100 fontos Végh Török íjjal és szokásosan saját készítésű nyílvesszőkkel.
Zoom
Bogár Péter a versenyen megdöntötte saját hivatalos rekordját, és egyben pálya- és versenyrekordot is felállított, mivel eddig ezen a versenyen senkinek sem sikerült ekkora távot lőnie. Elsőségéhez nem fért kétség, mivel a három legnagyobb táv a versenyen az ő nevéhez köthető, 7 nyílvesszőjéből 3 db szállt 500 méter fölé. Felesége, Bogár Valéria egy 62 fontos, ugyancsak Végh Török-íjjal 381 métert lőtt a nagyon erős női mezőnyben, amivel a kiemelkedő 4. helyet szerezte meg a kupán.
Zoom
Az Okcular Vakfi Íjászszövetség Törökország központi íjászszervezete, mely minden évben számos ország részvételével szervezi meg a Hódítók Kupáját, amely az egyik legszínvonalasabb íjászverseny a világon. Nagyon erős mezőnyben, a világ legjobbjaival kellett összemérni tudásukat a felvidéki Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub vezetőinek, de megállták a helyüket.
Zoom
Bogár Péternek az elmúlt időben több komoly sérülése is volt, mely nem tette lehetővé számára a megfelelő felkészülést és gyakorlást, de ennek ellenére elfogadta a szervezők meghívását, és rajtvonalhoz állt. A távlövészet egy fanatikus sport, ahol a versenyzők a saját testi épségüket veszélyeztetik, mivel az íjak és nyílvesszők bármikor eltörhetnek, ezzel komoly sérülést okozva, így kockázat nélkül nem lehet nagy eredményt elérni ebben a sportágban, ezért, ha lehetőség van rá, minden esetben rajthoz kell állni.
Zoom
Az íjászverseny lebonyolítása szigorú biztonsági intézkedések, felszerelésellenőrzés és a nyílvesszők megjelölésével kezdődött. Majd az adott kategória összes versenyzője bevonult a kordonnal elkerített versenypályára, ahol minden versenyzőnek 7 nyílvesszőt szabadott kilőnie, és az nyert, akinek a legtávolabb sikerült lőnie. A férfi mezőnyben a legjobb hat versenyző eredményét, a női mezőnyben a legjobb öt versenyző eredményét mérték be.
Zoom
(Kuruc.info)