Tizenhat "szlovák" gyártmányú, Zuzana típusú önjáró tarackot kap Ukrajna jövőre egy Németország, Dánia és Norvégia által társfinanszírozott ügylet keretében - jelentette be vasárnap Christine Lambrecht német védelmi miniszter.
Az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva az ukrajnai látogatásáról visszatérő miniszter elmondta, hogy az önjáró tarackokat az ún. Szlovákiában fogják gyártani.
Zoom
155 milliméteres Zuzana önjáró tarackok (kép: mezha.media)
Lambrecht közölte, hogy a gyártókapacitás rendelkezésre áll Szlovákiában. "Ez mutatja, mennyire fontos újfent mérlegelni a partnerekkel az ilyen lehetőségeket, s aztán meg is valósítani ezeket" - hangoztatta a német politikus.
A 155 milliméteres Zuzana típusú önjáró tarackok beszerzése 92 millió euróba (39 milliárd forint) kerül, amely összegen egyenlő mértékben osztozik a három társfinanszírozó ország.
Odesszában tett látogatása során Lambrecht arról biztosította a kijevi vezetést, hogy hamarosan leszállítják az első IRIS-T SLM légvédelmi rakétákat. Németország első körben négy ilyen - egyenként 140 millió euró értékű - rendszert ad át Ukrajnának, s további háromra is már el lettek különítve források.
(MTI nyomán)