Diana Sosoaca szenátor ellenséges, agresszív hangnemben szólalt fel a székely zászló kitűzése ellen a szenátus hétfői ülésén, melyre reagálva Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor kifejtette: a székely zászlót továbbra is a törvényeknek megfelelően fogja kitűzni ez a közösség.
Zoom
A szélsőséges, magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Diana Sosoaca ezt követően hangos kiabálással támadt az RMDSZ frakciójára, megkérdőjelezve Székelyföld létét. Viselkedése miatt meg kellett szakítani a parlament felsőházának ülését – számol be az RMDSZ sajtóosztálya.
Frissítés: közben megszűnt a Facebook-videó beágyazhatósága, mutatjuk másik megosztóról:
Ugyanez bővebben, a bocskoros amazon telefonjával rögzítve:
„Valahányszor nemzeti, közösségi szimbólumainkat támadják vagy Székelyföld létét kérdőjelezik meg, a magyar közösség egy részét támadják. Amikor ezt a parlamentben teszik a szélsőséges szervezetek, akkor az etnikai konfliktuskeltés a cél, a magyar közösség lejáratása a szándék. Nemzeti, közösségi szimbólumaink nem képezik vita tárgyát: közösségünknek alkotmányos joga identitásának kifejezése és annak megélése. Székelyföld zászlaját továbbra is használni fogjuk, bárkit zavarjon ez, mert ez hozzátartozik identitásunkhoz. A parlamentben és minden fórumon megvédjük a magyar emberek érdekeit és szimbólumainkat, akkor is, amikor szélsőséges hangulatkeltők a szenátushoz méltatlan viselkedéssel támadnak minket” – nyilatkozta Tánczos Barna.
Az incidens után az RMDSZ-es szenátor arra hívta fel a figyelmet, a szenátusban olyan szabályokra van szükség, amelyek a demokratikus vitát segítik elő, nem pedig egy közösség széles körű stigmatizálására adnak lehetőséget. „Egy demokratikus térben, egy demokratikus intézményben nincs helye az ilyen hisztériáknak. Őszintén hiszek minden demokratikus intézmény és minden történelmi régió fontosságában. Ezért megoldást kell találunk arra, hogy egyszer és mindenkorra az ilyen stílusú vitákat és helyzeteket kiiktassuk a parlamenti munkafolyamatokból” – fogalmazott Tánczos.
(Székelyhon nyomán)
Korábban írtuk: