Marcel Ciolacu a Szociáldemokrata Párt (PSD) Szatmár megyei szervezetének péntek esti értekezletén kijelentette, hogy az idei választásokon a szociáldemokraták meg akarják szerezni Szatmárnémetiben a polgármesteri és a megyében a tanácselnöki tisztséget – írja az Agerpres nyomán a Maszol. Ciolacu szerint "normalizálni kell az Erdélyről szóló közbeszédet".
Zoom
A pártelnök-miniszterelnök kifejtette: reményei szerint a szavait nem azzal a "breaking news-zal" fogja tálalni a sajtó, hogy kiárusította Erdélyt.
"Emberek, Erdély román föld, az Európai Unió része vagyunk, Magyarország is az Európai Unió része. Románia és Magyarország is NATO-tagok, és az örökkévalóságig szóló megállapodásokat írtak alá. Felejtsük végre el azt a butaságot, hogy Erdély nem román föld!" – mondta Ciolacu.
A PSD elnöke szerint az idei választási évben nem szabad megtörténnie annak, hogy "két hónapos kampány után" a vegyes házasságban élők elfelejtsék: együtt élnek, és közös gyermekeik vannak. Megjegyezte: elmúltak azok az idők, amikor az Erdélyről szóló diskurzus érzelmeket váltott ki, és a politikai szereplők feladata normalizálni az Erdélyről szóló közbeszédet.
A pártelnök elmondta, a továbbiakban is számít az RMDSZ és a PSD helyi szintű együttműködésére. Kifejtette: meggyőződése, hogy az RMDSZ politikusai nem bántódnak meg, ha a szociáldemokraták megszerzik Szatmárnémetiben a polgármesteri és a megyében a tanácselnöki tisztséget.
"Valójában (...) mindannyian különböző etnikumú románok vagyunk: románok, magyarok, ukránok, németek, akik együtt élnek Romániában. Azt hiszem, ez áldás, és nem ok a vitákra, a minket elválasztó dolgok megtalálására" – fogalmazott a miniszterelnök.
Ciolacu kijelentette, hogy a 2024 választási évben bizonyos politikai erők korlátozott számú szavazat reményében a közösségek megosztására törekednek majd. "A románok, magyarok, ukránok és németek is tudják, hogy ezek provokációk. Isten arra teremtett bennünket, hogy ne széthúzzunk, hanem közösen építkezzünk" – fogalmazott a politikus.