A településre rendszeresen bejáró, az emberek biztonságát veszélyeztető három medvét lőttek ki szerdára virradó éjszaka Csíksomlyón, miután a kukázáshoz szokott vadállatokat már nem lehetett elkergetni - közölte a Székelyhon.ro hírportál.
A lap Bors Bélát, Csíkszereda alpolgármesterét idézve arról számolt be: a medvék az utóbbi időben naponta bejártak a lakóövezetbe, udvarokba törtek be, és a házakba is megpróbáltak behatolni, élelem után kutatva. A 112-es segélyhívóra leadott kedd esti riasztását követően is kivonult a Hargita megyei tűzoltóság, a mentőszolgálat, a csendőrség, és rendőrség, de már nem sikerült elűzniük a medvéket, ezért értesítették a veszélyes nagyvadak távoltartásáért felelős bizottság többi tagját, az állatorvost és a vadásztársulatot, és a testület a medvék kilövésükről döntött.
Az alpolgármester megjegyezte: a három fiatal medve nemrég vált le az anyjáról, az anyamedvétől pedig a kukázást tanulták, és nem féltek az emberek jelenlététől, a rendőrautók fényjelzéseire, a hangoskodásra sem reagáltak.
Miután az első lövés után az első medve elesett, a másik kettő továbbra sem volt hajlandó elmozdulni, így azokat is kilőtték. A három medvét három lövéssel terítették le biztonságos körülmények között. Noha a búcsú napját megelőzően, pénteken vadászkutyákkal hajtották el a Somlyó-hegy környéki medvéket, azok már szombat este visszatértek - emlékeztetett a Székelyhon.
A lap a Kovászna megyei környezetvédelmi őrség közleménye alapján szerdán arról is beszámolt, hogy Miklósvárnál újabb medve pusztult el hétfő este közúti balesetben. Háromszéken idén ez a hatodik medve, amelyet jármű gázolt halálra, tavaly egész évben 18 nagyvad múlt ki ily módon. Múlt héten Uzon közelében a vonat ütött el egy anyamedvét és két bocsot, a harmadik bocsot egy Hargita megyei menhelyre szállították az illetékesek - idézte fel a lap.
Marosvásárhelyen is rendszeresen medveveszélyre figyelmeztetik a lakosságot. A városháza szerdán közösségi oldalán tudatta, hogy az éjszaka folyamán egy kihelyezett csapdával sikerült befogni az egyik medvét, amely a Somostetőn garázdálkodott. Ugyanakkor arra kérte a városlakókat, hogy sötétedés után és a hajnali órákban kerüljék a Somostetőt és a futópályát, amíg sikerül az állatkert közelébe rendszeresen visszajáró másik nagyvadat is elszállítani - idézte a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal közleményét a Székelyhon.
A medvékről - a biodiverzitás világnapja alkalmából a Királykő-hegység nemzeti parkját meglátogató - Klaus Iohannis államfőt is megkérdezte egy újságíró, aki azt akarta megtudni az elnöktől: a kilövés helyett miért nem kábították inkább el és szállították máshova a csíksomlyói medvéket.
Iohannis azt mondta: egyfelől örvendetes, hogy Romániában sok medve él, és az ország lakossága büszke lehet a nagyon jó állapotban megőrzött természeti értékekre, de az együttélés néha olyan kétségbeesett helyzeteket eredményez, amikor az emberek már nem tudják, hogyan védekezzenek az udvarukra behatoló medvékkel szemben, és a konfliktus elkerülhetetlenné válik.
"Az utóbbi időben sikerült bizonyos kérdéseket tisztázni a jogszabályok szintjén (...) Mindig a közbelépéssel megbízott helyi illetékeseknek kell eldönteniük, hogyan oldják meg ezt a konfliktust" - szögezte le a román államfő.
(MTI)