A Marosvásárhelyi Jobbik Baráti Kör megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a Székely Gárda nyolc tagját, akik Kolozsváron kívántak megemlékezni a Székely Hadosztály megalapításáról, a rendőrség és a csendőrség helyi egységei ma délután letartóztatták - olvasható a JBK közleményében.
Mint az közismert, a megemlékezéshez engedély nem kell, így hamis az az érv, mely szerint ennek hiánya okozta volna előállításukat. Ugyanakkor szeretnénk felhívni a köz figyelmét, hogy ma délelőtt a magyarellenes üzeneteket közvetítő Noua Dreapta szervezet annak ellenére tarthatta meg marosvásárhelyi felvonulását, hogy engedélyüket a polgármesteri hivatal visszavonta. A Noua Dreapta tagjait nem tartóztatták le, a felvonulásukat nem oszlatták fel, így érthetetlen, hogy a 21. század Európájában miért alkalmaz kettős mércét az állam.
Véleményünk szerint a letartóztatott gárdistákat azonnal szabadon kell engedni, a megemlékezésük lebonyolítását pedig nem lenne szabad megakadályozni. Ezt kívánja a szabad véleménynyilvánításhoz való jog tiszteletben tartása is, amelynek kivivívásáért úgy románok, mint magyarok életüket áldozták 1989 decemberében - írja a Marosvásárhelyi Jobbik Baráti Kör.
Értesüléseink szerint tegnap este el is engedték a Székely Gárda tagjait, viszont büntetést kaptak.
A Székely Gárda közleménye:
Adjon az Isten!
A Székely Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tudomásul vette, hogy egy európai uniós tagországban megengedett az a tény, hogy bármilyen helyszínről, bármilyen időpontban, bárkit, csakis a székely vagy magyar etnikumhoz tartozás miatt be lehet vinni a rendőrségre, és ott 6 órán keresztül vallatni.
Tegnap (2010. december 1.) a Székely Gárda két alapító tagját és hat másik személyt (1 román, 4 magyar, valamint 1 szlovák állampolgárt) Kolozsváron, ahova az 1918. december 1-jén felállított Székely Hadosztály megemlékezési ünnepségére érkeztek, a megemlékezés színhelyétől 1000 méterre, az Agape vendéglőből, ahová étkezés céljával tértek be, kifele jövet a helyi csendőrség dolgozói az autóikba tuszkoltak, és az I. kerületi rendőrségre szállították, ahol megbírságolták őket, nyilatkozatot írattak velük, majd ujjlenyomatot vettek tőlük, lefényképezték őket, mint valami köztörvényes bűnözőket, és többféle verbális és fizikai megaláztatásnak is alávetették őket.
A Székely Gárda tiltakozik ezen közlemény által az emberi jogok ilyenfajta megsértése ellen, és tagjai a törvény által szándékozzák igazukat bizonyítani, valamint a hazai és nemzetközi fórumokon, és törvényszékeken sérelmeikre jogorvoslatot keresni.
A Székely Gárda javasolja az alapító tagokon kívüli megbírságolt személyeknek a fellebbezési és jogorvoslati lehetőség kihasználását. Ugyanakkor a Székely Gárda tiltakozik az ismételt kettős mérce alkalmazásáért, mert miközben a Székely Gárda alapító tagjait, valamint további 6 személyt mondvacsinált okkal megakadályoztak egy törvényes megemlékezés megtartásában Kolozsváron, ugyanakkor és ugyanazon a napon a Noua Dreapta nevezetű magyargyűlölő szervezet csendőrségi védelemmel masírozhatott Marosvásárhely utcáin, egy olyan felvonulás keretében, amely nem volt engedélyezve.
Szebb jövőt!
Székely Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület
Csíkszereda - Csíkszék
Székelyföld - Terra Siculorum
(Kuruc.info)