Engedjék meg, hogy a Magyar Remény Mozgalom (MRM) nevében aggodalmunknak adjunk hangot a legfrissebb temerini történések kapcsán. Azután, hogy az utóbbi hetekben magyar és szerb fiatalok összetűzései zajlottak le Temerinben, majd pedig a szerb média hisztériakeltésének hatására galád módon bezúzták egy-egy szerbellenességgel megvádolt magyar tulajdonú pékség és horgászklub helyiségeinek ablakait, újabb súlyos kisebbségellenes lépéseknek lehetünk szemtanúi - írja a Kuruc.infóhoz eljuttatott közleményében a délvidéki Magyar Remény Mozgalom.
Nevezetesen, a tartományi ombudsman, Muškinja Heinrich Anikó fáradozik azon, hogy a temerini oktatási rendszerre húzza rá a vizes lepedőt az előállt helyzet miatt. Az ombudsman szerint az, hogy a település egyik általános iskolájában csak magyarul, míg a másikban csak szerbül folyik az oktatás ,,felelős a gyermekek intoleráns magatartásáért.“ Határozott célja pedig a jelenlegi struktúra megszüntetése, a magyar iskola felszámolása és vegyes összetételű iskolák létrehozása.
Ezt egyszerűen nem engedhetjük meg! Ez a már elért és kiharcolt kisebbségi jogok durva csorbítása lenne, amelyet az alkotmány is tilt. A Magyar Nemzeti Tanács az egyik érintett intézmény, a Kókai Imre Általános Iskola alapító jogainak részbeni tulajdonosa, és a jogok átvételére pontosan azért került sor, mert ebben az iskolában teljes egészében magyar nyelven folyik az oktatás.
Sehol se hallhattunk arról, hogy ezekben az iskolákban bármi probléma lenne a fegyelemmel vagy a közbiztonsággal. Továbbá, a magyar és a szerb nyelvű oktatás a leghatékonyabban a jelenlegi formájában szervezhető meg. És akkor még nem tettünk említést a pszichológiai és szocializálódási fejlődésről, amely az ilyen közegben a magyar diákok esetében sokkal egészségesebben zajlik le.
Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Elnök úr!
Kérjük Önöket, hogy vessék latba befolyásukat, és akadályozzák meg a temerini magyar oktatási rendszer szétverését. Ne hagyják Önök se, hogy az incidensek bűnbakjai megint a magyarok legyenek. Emlékeztetjük Önöket, hogy két kiskorú magyar fiatal továbbra is előzetes letartóztatásban van egy közönséges verekedés miatt. Félünk tőle, hogy egy kirakatper kíséretében hasonlóan példát akar majd a szerb igazságszolgáltatás statuálni, mint azt az öt temerini fiú esetében tette még 2004-ben. Figyeljünk oda rájuk is. Az MRM-ben nyitottak vagyunk az együttműködésre és a problémák közös rendezésére.
 Abban a reményben, hogy több fronton is meg tudjuk védeni a magyarság közösségi és egyéni jogait, maradunk tisztelettel,
 László Bálint elnök
Oláh Róbert ügyvezető alelnök
(Kuruc.info)