Szombat éjszakára ismeretlenek szétverték Párkány magyar helységnévtábláját, melyet az MKP pénteken helyezett ki a Garamkövesd irányából bevezető út mentén. Erről Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke számolt be Facebook-oldalán vasárnap délután. "Valamivel több mint 24 óráig tartott ki a tábla az őt megillető helyen" - írta Farkas.

Az MKP egy összehangolt akció keretén belül helyezett ki magyar nyelvű helységnévtáblákat pénteken Párkányban, Ógyallán, Taksonyban és Pereden.
"A Magyar Koalíció Pártja úgy döntött, maga készíttet ilyen táblákat, s elhelyezi azokat az arra illetékes helyen. Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának felelősei a mai napig nem jártak el ebben az ügyben, s az állami szervek nem teljesítették ezen feladatukat. A táblák ilyen módon való elhelyezésére azért is van szükség, hogy dokumentáljuk azok meglétét, majd erről tájékoztassuk az illetékes nemzetközi szervezeteket" - közölte Berényi József, a párt elnöke az akcióval kapcsolatban.

A Híd a táblaállítással kapcsolatban sajtóközleményt adott ki, melyben leszögezi: az MKP akciója kampányfogás.
"A Híd örömmel veszi tudomásul, hogy egyes civil szervezetek és politikai pártok ismerik a törvényeket és élni is szeretnének a törvény adta jogaikkal. Tudatosítani kell azonban, hogy a helységnévtáblák önkényes elhelyezése nem a törvényes megoldások közé tartozik" - kezdődik a párt közleménye.
"Az MKP helységnévtábla-állító akcióját ezért csupán kampányfogásnak tartjuk, mivel az érvényben lévő törvények alapján nem jogosultak a táblák elhelyezésére. Az MKP 2011. decemberi sajtóközleményeiben elfogadhatatlannak találta a helységnévtáblák kihelyezéséről szóló kormányrendelet elfogadásának elhalasztását, most azonban, amikor a rendeletet jóváhagyták, nem várta meg a helységnévtáblák törvényes elhelyezését, hanem öncélú „gerilla-akcióba” kezdett" - állítja a Híd.
Az MKP a Híd nyilatkozatára úgy reagált, a "dél-szlovákiai" munkamegosztás úgy néz ki, hogy Bugár Béláék tárgyalgatnak, az MKP pedig megold.
(Bumm nyomán)