Budaházy György több tucat szimpatizánsának jelenlétében kezdődött meg az alkotmányos rend megdöntésének előkészülete miatt indított per tárgyalása szerdán reggel a Fővárosi Bíróságon. Habár ítéletet csak 30-án hirdetnek, a tárgyalást is nagy érdeklődés kísérte.

A fél kilences kezdetkor már több tucatnyian a bíróság előtt voltak, később a békés, várakozó emberek száma meghaladta a százat, sokan be se fértek a tárgyalóterembe
A terembe egy nagyméretű nemzeti színű zászlót és több Árpád-sávos lobogót is bevittek. A tárgyalás a vádirat ismertetésével kezdődött. A láthatóan ideges bíró a tárgyalás elején többször figyelmeztette a hallgatóságot a csend és a rend megtartására. Budaházy közölte: nem érti a vádat, s nem érzi magát bűnösnek. A vád szerint a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló vádlott 2006. szeptember 27-e és 2007 március 15-e között 13 nyilatkozatot küldött meg közzététel céljából a kuruc.info számára. Két éve, október elsején az egyik ilyen nyilatkozatban olyan erőszakos cselekményekben való részvételre hívta fel olvasóit, "amelynek közvetlen célja a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének megváltoztatása volt".

Az érdeklődők Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke felszólítására érkeztek a bírósághoz. A tárgyaláson Toroczkai is megjelent.
Budaházy György cáfolta, hogy bűnös volna (a Hír Tv honlapjáról hírcím: "Budaházy tagadta bűnösségét"). Azt mondta, nem akart puccsot a kormány ellen, csak megkérdőjelezte a jelenlegi politikai rendszer alapjait.
„Irreális, hogy én egyedül puccsot készítenék elő” - jegyezte meg a vádlott, aki azt is hangsúlyozta, hogy ez nem szokványos, hanem politikai per, hiszen a bíróság az emberek politikai nézeteit fogja latolgatni. Ezt követően Budaházy nem kívánt vallomást tenni, ezért a bíróság ismertette a rendőrségen tett nyomozati vallomást, illetve a vádlott 13 inkriminált írását, ami több órát vett igénybe. Budaházy nyomozati vallomása szerint, amikor „harc”-ról írt, azalatt utcai demonstrációt értett. Hiszen „az erőszak nem az utcára kivonuló embereken, hanem a hatalom emberein múlik”.
Budaházy vádbeli írásaiban egyfelől az utcai demonstráció konkrét technikáiról, a barikádharcról és Budapest blokádjáról írt, megjegyezve például, hogy „fontos a megfelelő felszerelés (...) egy golyóálló mellénynél nincs jobb”. Másfelől pedig az állammal, a közjoggal, a kül- és gazdaságpolitikával, a családdal és a médiával kapcsolatos nézeteit fejtegette. Az ügyész vádbeszédében olyan részleteket idézett Budaházy írásaiból, melyek azt támasztják alá, hogy nem „távlatos értekezésekről”, hanem „konkrét fenyegetések kilátásba helyezéséről” van szó. Így például a vádlott szerint „tettre kész, elszánt tömeggé kell szervezni az embereket”. A követelések nulladik pontja szerint „takarodjanak a hatalomból, ha élve meg akarják úszni”. Ugyanakkor az ügyész azt is megjegyezte, hogy a vádlott nem kifejezetten fegyveres akcióra hívott fel, a szóba jöhető cselekmény enyhébb formáját követte el, ezért az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete a törvény szerint öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A védő szerint nem a tárgyalóteremben lenne a helye annak, ha egy „hazájáért, nemzetéért aggódó ember írásban megtestesülő közéleti munkásságát vizsgálják”.
Gaudi-Nagy Tamás perbeszédében azt hangsúlyozta, hogy védence nem követett el bűncselekményt, tevékenysége a véleménynyilvánítás szabadságának körébe tartozik, ezért fel kell menteni őt. Budaházy György a tárgyalás későbbi szakaszában arról beszélt, hogy „fajsúlyos politikai erők” szerint nincs alkotmányos, jogszerű mód a jelenlegi helyzet megváltoztatására. Budaházy szerint azonban ha az előző csődbe ment - 1990 előtti - rendszerrel szembeni ellenállás hiteles volt, akkor a jelenlegi, még inkább csődbe ment rendszer elleni fellépés is az.
A bíróság január 30-án, szerdán fél kilenckor mondja ki az ítéletet. Budaházy az utolsó szó jogán elmondta, hogy Orbánt és Demszkyt is üldözte a szocializmusban a rendszer, ugyanígy ma is vannak olyanok, akiket üldöznek. Akit ma elítélnek, azt az utókor fogja hitelesíteni, mint jogos szembenállót, zárta szavait.
(FH - Havaria - HírTV - MTI - SzKR)

Képek: IRA









Veled vagyunk!

Fotók: MNO




Korábban írtuk: Toroczkai: Legyünk ott Budaházy Gyuri tárgyalásán!
Tisztelt Honfitársaim!

A Fővárosi Bíróságon (Budapest, Markó utca 27., fszt. 30.) 2008. január 23-án (szerda), reggel fél kilenckor kerül sor a Budaházy György ellen az alkotmányos rend megdöntésének előkészülete miatt indított per tárgyalására. A teljesen nyilvánvalóan koncepciós per precedens jellegű, ugyanis most először állítanak valakit bíróság elé csupán azért, mert komolyan meg merte kérdőjelezni a magyar nemzet által soha meg nem erősített, s 1990 óta csak toldozgatott-foltozgatott, 1949-es sztálinista, bolsevik alkotmány legitimitását. A demokráciának nevezett újkori diktatúra ezúttal is levetette álarcát, s ijedtében igazi valóját mutatja meg. Működésbe lépett a gondolatrendőrség, hiszen az eljárást Budaházy Gyuri néhány, az interneten megjelent írására alapozzák. Erre a koncepciós perre hivatkozva tartják őt közel egy éve lakhelyelhagyási tilalom alatt.


Úgy hiszem, hogy mindannyiunknak ott a helye a tárgyaláson, egyrészt, mert ennyi erővel minden gondolkodó magyart a vádlottak padjára lehetne citálni, másrészt pedig elemi kötelességünk kiállni egy honfitársunk mellett, akit azért hurcolnak meg, mert a nemzetünk érdekében cselekszik. Magam is ott leszek, nem csupán azért, mert Gyuri a barátom és a bajtársam, hanem azért is, mert jelenlétemmel hirdetem, hogy én is illegitimnek tartom a jelenlegi alkotmánynak nevezett kommunista alaptörvényt, amelynek szentesítéséről a magyar nemzetet még sohasem kérdezték meg, s amely szöges ellentétben áll a történelmi alkotmányunkkal.

A nyomaték kedvéért a tárgyalás idejére a bíróság elé (Markó utca) tüntetést jelentettem be a rendőrségen. Várunk tehát mindenkit 2008. január 23-án reggel a Fővárosi Bíróság épülete elé! 

„Egy mindenkiért, mindenki egyért!”

Toroczkai László

Kapcsolódó cikkünk:
Abszurd vád Budaházy ellen, lakhelyét nem hagyhatja el