Miért bújt függöny mögé a miniszterelnök a korrupciót érintő kérdések alatt. Miből futja Habonynak aranybékára. Miért lett megértő az IMF Ukrajnával szemben? Az év embere lett Angela Merkel.
Vona: a miniszterelnök félt a kérdésektől
A miniszterelnök eddigi „eleganciájától” eltérő „piti, méltatlan” húzásnak nevezte Vona Gábor, a Jobbik elnöke, hogy Orbán Viktor a hétfői ülésnapon csupán a házszabály szerint kötelező azonnali kérdésekre jött be az ülésterembe. A legerősebb ellenzéki erő frakcióvezetője az N1 TV Vona7 című műsorában úgy vélte, Orbán „félt” ezektől a hozzá közelálló személyek korrupciógyanúját érintő kérdésektől, hiszen kellemetlen ügyekről van szó.
Ehhez kapcsolódóan a Jobbik elnöke emlékeztetett, Mészáros Lőrinc „jó javaslatnak” nevezte, hogy már a politikusok hozzátartozói is indulhatnak közbeszerzéseken. Az ő kormányfő körüli szerepét – hasonlóan Andy Vajnáéhoz és Habony Árpádéhoz – Vona „kérdésesnek” nevezte. Utóbbi személlyel kapcsolatban az ellenzéki vezető szerint az a legnagyobb kérdés, hogy miből él, miből vásárol médiabirodalmat, milyen kapcsolata van a miniszterelnökkel. „A körülötte levő világ zavaros” – fogalmazott Vona. – „Ezt szerettem volna megkérdezni a miniszterelnöktől.” Az ezen személyek, különösen Habony Árpád körül felmerült gyanút Vona szerint tisztázni kellene, mivel az nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet.
Az Országos Roma Önkormányzat körüli korrupciós botránysorozatról szólva a Jobbik elnöke felvetette az ingatlanok visszavételét, a vezetők vagyonosodási vizsgálatát és a támogatások felfüggesztését. Mint fogalmazott: „nem is lyukas hordóba, hanem szakadékba öntjük” az adóforintokat. Cinikusnak nevezte, hogy Lázár János egy Kormányinfón úgy fogalmazott, a kormánynak jó a viszonya az ORÖ-vel, a rendőrségnek kevésbé. Szerinte ezzel Lázár beismerte, hogy nem akarják megoldani ezt a problémát, mert az MSZP és a Fidesz a cigányságra nem mint integrálandó kisebbségre, hanem mint olcsón megvásárolható szavazótömegre tekint.
A pártelnök reagált Orbán Viktornak arra a felvetésére is, hogy a német mintájú vagyonnyilatkozati rendszer ültetnék át a magyarba. Ezzel kapcsolatban a legerősebb ellenzéki párt elnöke kifejtette, a német modell még a jelenlegi magyar szabályozásnál is megengedőbb, így „még átláthatatlanabb lenne” a magyar politikusok vagyoni helyzete.
Külpolitikai kérdésben Vona kritizálta az IMF azon lépését, hogy lazítottak az ukránokkal szembeni szigoron, ugyanis északkeleti szomszédunk nem fizeti az oroszokkal szemben fennálló kötelezettségeit. Vona Gábor ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, „amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek”, jelen helyzetben pedig Ukrajna van Jupiter szerepében.