"Gyerekbűnözés az egekben - mit csinálnak mások?

A gyerekkori bűnözés világszerte növekvő gond és nem kis fejtörést okoz a hatóságoknak, amelyek számos országban a törvény által megbéklyózva szemlélik a jelenséget: az elkövetők sok helyütt 14 éves korukig nem vonhatók felelősségre.

Az MTI tudósítói által felvázolt kép ezzel együtt összetett.

Ausztriában a kis- és fiatalkorúakra vonatkozó 1988-as büntető törvénykönyv értelmében 14 év alatti személy nem büntethető. A 14-18 év közöttiek (fiatalkorúak) büntetőjogi felelősségre vonása is csak bizonyos törvényi feltételek mellett megengedett. A büntethetőség korhatára általánosságban a betöltött 18. életév.

Az utóbbi időben az osztrák sajtóban több tudósítás és elemzés is megjelent arról, hogy ijesztő mértékben megszaporodott a kiskorú elkövetőket és áldozatokat érintő erőszakos cselekmények száma. A legjellemzőbb esetek a verekedések, garázda cselekedetek, erőszakkal való fenyegetések és lopások. Nem egy cikk jelent meg arról, hogy kisebbeket kényszerítettek a tulajdonukban lévő tárgyak átadására. Többször is megesett, hogy iskolásoknál fegyvert - pisztolyt vagy kést - találtak. A verekedések leggyakoribb helyszíne ugyancsak az iskola.

A legfrissebb statisztikák szerint 2007-ben összesen 33 068 fiatalkorú (14-18 év közötti) gyanúsított ellen indult eljárás lopás, anyagikár-okozás, rablás, garázdaság, testi sértés és emberölés miatt Ausztriában. 2001-hez viszonyítva a fiatalkori bűnözés több mint 50 százalékkal emelkedett az alpesi országban. (Kuruc.info: hát igen, 50 százalékos növekedés. Kellett az EU-nak bővülnie, oda (is) csőstül árad a kelet-európai cigányság. Plusz, persze, az “őslakos” bevándolók szaporaságát se hagyjuk figyelmen kívül.)

Szlovákiában 2005-ben 15 évről 14-re csökkentették a büntetőjogi felelősségre vonhatóság alsó határát. Aki a bűncselekmény elkövetésének idején nem érte el a 14. életévét, az sem büntetőjogi, sem polgári eljárás keretében nem vonható felelősségre, ami azonban nem jelenti azt, hogy az elkövető szülei mentesülnének a bűncselekményből eredő esetleges kártérítés (vagy egyéb büntetőjogi következmények) terhe alól.

A 14-18 év közti szlovákiai elkövetők - polgárjogi és a büntetőjogi ügyekben egyként - a felnőttekre kiróható büntetést kapják, de esetükben ez automatikusan feleződik és a már felezett büntetés felső határa nem haladhatja meg a hét évet.

A gyerekkori és fiatalkori bűnözések statisztikája - áldozatok és elkövetők tekintetében - évek óta romlik Szlovákiában is (Kuruc.info: megint csak az ITTENI  statisztikákat idéznénk – Szlovákia erősen cigányfertőzött, és valami hihetetlen módon szaporodnak az orkok ott (is).). Az esetek többségében vagyon elleni bűncselekményekről - lopás, rablás, zsarolás - van szó, majd a testi erőszak és drogokkal kapcsolatos esetek következnek a sorban, de a gyilkosság és a durva erőszak is része a gyermekek és a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények széles skálájának. (Kuruc.info: ugye, tetszettek kapcsolni? Ezek mind tipikusan a cigánybűnözés alá tartozó esetek. Igen, a drogkereskedelem is.)

Romániában tizennégy éves koráig nem büntethető az a fiatal, aki bűncselekményt követett el. A román igazságszolgáltatás ilyen esetekben javítóintézetbe utalja az elkövetőt, de a 2004-ben született 272. számú törvény alternatív módszereket is előirányoz a gyermek társadalmi beilleszkedésének biztosítására. A bíróság például enyhébb büntetés jogcímén a gyermekjogvédelmi hatóság speciális nevelőprogramjának alkalmazását tarthatja járható útnak. Az állam a családokat is bevonja, szükség esetén az adott családot anyagilag is segíti. Árvák esetén sokszor ugyancsak a gyermeket befogadni hajlandó családokra bízza a nevelést, törvényben megszabott feltételek mellett.

Sokan vannak azonban még nevelőintézetekben. A jelenlegi mintegy 74 ezer - szülők nélkül felnövő - fiatalkorúból több mint 26 ezer továbbra is ilyen intézményekben nevelkedik. Egyes tanulmányok szerint főleg ezek soraiból kerülnek ki a bűnelkövetők.

Szerbiában gyermekek utcai bűnözéséről ritkán hallani, a bűnesetek többnyire megmaradnak az iskolák falai között. A leggyakoribb a veréssel való zsarolás - mobiltelefonok, pénz kicsikarása -, a kábítószer-terjesztés, de előfordul lányok szexuális zaklatása is. Néhány napja nagy port kavart, hogy öt diák - három lány és két fiú - bement a téli szünet miatt üres iskolájába, és felgyújtotta.

A gyermekkorúak Szerbiában - akárcsak Magyarországon - semmilyen formában sem büntethetők. A 14 évnél fiatalabbak bármit követnek is el, nem tarthatók fogva, nem büntethetőek.

A 14 és 18 év közti fiatalkorúak esetében a rendőrség a gyámhatósággal szoros együttműködésben köteles eljárni. Az intézkedések a gyámhatósági felügyeletnél kezdődnek, s a fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésig tartanak. Amennyiben az elítélt büntetése letöltése közben betölti 18. életévét, átkerül a nagykorúak börtönébe Szerbiában.

Az Egyesült Királyságban viszont bíróság előtt felelősségre vonhatók a 14 évnél fiatalabb bűnelkövetők. Az érvényes jogszabályok alapján Angliában, Walesben és Észak-Írországban 10, Skóciában - a Lord Advocate, a skót főügyész külön utasítására - 8 éves korú gyermekek ellen is vád emelhető bűncselekmény elkövetése esetén. (Kuruc.info: hoppá, fajvédők!! Látják, nem csak Svájcban alacsony a korhatár. Abban a Svájcban, amiről “valamiért” elfelejtettek ebben a cikkben beszámolni, hogy ne rontsák még tovább a cigányfajvédők, multikulti-fanek érveit már így is meglehetősen nullázó statisztikát. (Mi megtettük.) Ismerve a cikk eredeti elkövetőjét és annak beállítottságát, ezen egyáltalán nem csodálkozunk.)

Egyes bűnözésellenes kampánycsoportok a 10 éves alsó korhatárt is túl magasnak tartják a gyermekkorú bűnözés elterjedtsége miatt. Hivatalos adatok szerint az elmúlt évben csaknem háromezer súlyos bűncselekményt követtek el 10 évesnél fiatalabb gyerekek Nagy-Britanniában; az esetek között még szexuális bűntettek is voltak.

Máig rendre felidézett alapeset a Bulger-gyilkosság. A kétéves James Bulgert 1993-ban két tízéves fiú egy liverpooli bevásárlóközpontból elcsalta, megkínozta és megölte. A gyermekkorú tetteseket 10 év börtönre ítélték; nyolc év után feltételesen szabadultak.

Németország a legfrissebb felmérések szerint mind fiatalabbak a különböző bűncselekmények elkövetői (Kuruc.info: közismert tény, hogy Németország is egyre inkább multikulti lesz – a szó rossz értelmében. Lásd EZT). Tavaly az erőszakos bűntettek csaknem felét 21 év alatti fiatalok követték el, s jelentős részük "bevándorlói háttérrel" rendelkezett. Mind több az olyan bűntett - elsősorban lopás, illetve rablótámadás -, amelyeknek tettesei 14 év alatti fiatalok.

A német büntetőjog csak a 14. életévüket betöltött, illetve az a feletti fiatalokra vonatkozik, a maximálisan kiszabható börtönbüntetés tíz év.

A fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények nyomán több konzervatív politikus vetette fel a büntető intézkedések megszigorításának szükségességét, a fiatalkorúakra kiszabható maximális börtön 10-ről 15 évre történő emelését. Ronald Koch hesseni miniszterelnök pedig indítványozta, hogy rendkívüli esetekben a 14 év alatti fiatalok is büntethetők legyenek.

A büntetőjogi felelősségre vonás Franciaországban 10 éves kortól lehetséges, de elzárással csak a 13 év felettiek büntethetőek, a 10 és 13 év közötti gyermekek által elkövetett bűncselekmények esetére a törvény kizárólag "nevelési szankciók" alkalmazását írja elő.

A francia igazságügyi minisztérium adatai szerint a fiatalkorú bűnözés negyven százalékkal emelkedett az elmúlt öt évben (Kuruc.info: háttérinformáció: ma Franciaországban minden második csecsemő színesbőrű. Nem csoda, hogy ilyen mértékben emelkedik az ott is szinte kizárólag bevándorlók által űzött utcai bűnözés): a 2005-ös adatok szerint a 64 millió lakosú országban évente közel kétszázezer fiatalkorú szegi meg a törvényt, akiknek 85 százaléka ellen indul büntetőeljárás. Bírósági ítéletre azonban nem minden esetben kerül sor: 2005-ben kétezer 13 év alatti gyermek követett el szabálysértést ( 13-16 év között 20 ezer, 16-18 év között pedig 30 ezer), és 47-en bűncselekményt (13-16 év között 268, míg 16-18 év között 216 az elkövetők száma).

A fiatalkorú bűnelkövetők 19,6 százalékát ítélik börtönbüntetésre, ebből 3,6 százalékban letöltendő szabadságvesztésre. A 64 ezer francia elítéltből valamivel több mint háromezer fiatalkorú, akik átlagosan 72 napot töltenek börtönben.

A legtöbb problémát a visszaeső fiatalkorúak jelentik, felelősségre vonásuk kérdése a tavalyi francia elnökválasztási kampány egyik központi témája volt, s tavaly nyáron büntethetőségüket szigorította a parlament. Azóta egy 16 évnél idősebb visszaesőnél a fiatalkorúság nem jelent enyhítő körülményt és a bűnelkövetőre a nagykorúakra vonatkozó ítélkezés érvényes. Korábban a kiszabható büntetést a fiatalkorúak esetében meg kellett felezni.

Belgiumban a 16 éven aluli fiatallal szemben nem lehet büntetőjogi úton eljárni. Jogellenes cselekmény elkövetése esetén úgynevezett fiatalkorúak bírósága elé kerül, ahol dönthetnek úgy, hogy zárt nevelőintézetbe helyezik, és ott tanulnia kell.

A személyi szabadságot ugyan korlátozzák, de a korlátozás ebben az esetben kizárólag nevelési célt szolgálhat, és nem tekinthető büntetőjogi értelemben vett börtönbüntetésnek. Más a helyzet a 16-18 évesekkel: az ő esetükben a fiatalkorúak ügyében eljáró belga bíró mérlegelheti, hogy a fiatal - belátási képességének foka alapján - felelősségre vonható-e büntető bíróság előtt is.

Még mindig nem zárult le jogerősen az a bűnügy, amely 80 ezres tömegtüntetést váltott ki Belgiumban 2006 áprilisában: egy 17 éves lengyel fiú a brüsszeli központi pályaudvaron fényes nappal öt késszúrással megölte a vele egykorú Joe Van Holsbeecket, mert az nem akarta átadni MP3-lejátszóját neki és - szintén lengyel, 16 éves - társának. (Kuruc.info: jellemző, hogy az MTI nem írja le, hogy a gyilkos nem lengyel volt, hanem lengyelországi cigány...) A fiatal gyilkos hazaszökött Lengyelországba, de ott elfogták, és átadták a belga hatóságoknak. Némiképp rávilágít a belga közhangulatra, hogy amíg nem azonosították a rablógyilkosság tettesét, bőrszíne miatt arabnak vélték (Kuruc.info: hoppá, csak kibújt a szög a zsákból... pedig az MTI hogy megpróbálta letagadni az illető származását!), és ezt állították róla az első híradások is (Kuruc.info: miafene, csak kiderül, hogy sok országban sokkal szabadabban írhatnak a bűnözők származásáról?! Európa, segíts! Európa fasizálódik!).

Hollandiában 12 éves koruktól büntethetők a gyermekek, amennyiben bűncselekményt követnek el; kivételes esetben, nagyon súlyos cselekménynél akár felnőtteknek járó büntetéssel, börtönnel is sújthatók. A holland igazságügyi rendszer 12-től 18 évesig gyermekkorúnak, afölött pedig fiatalkorúnak tekinti az ifjú bűnözőt. Mindkét esetben büntethetők az elkövetők, de más-más ítélet szabható ki. Gyermekkorúak esetében elsősorban közmunkáról vagy szociális jellegű büntetésekről van szó, elzárásra csak kivételesen súlyos esetekben kerülhet sor.

Az országban egyébként a múlt évtized közepe óta viszonylag jelentősen megemelkedett a gyermek- és fiatalkorú bűnözés aránya. Tendencia emellett az erőszakos cselekmények számának növekedése, illetve a kisebbséghez tartozók nagyobb bűnözési aránya.

A holland ifjúságpolitika a megelőzésre, a problémák gyors felismerésére és orvoslására, illetve a korosztályi kilátások javítására helyezi a hangsúlyt a bűnözés visszafogásának érdekében, kulcsterepnek az iskolát és a családot tekinti.

Komoly problémává nőtte ki magát az utóbbi években Csehországban is a gyerekkorúak bűnözése, s az igazságügyi tárca ezért tavaly ismételten javasolta hogy a büntetőjogi felelősség alsó korhatárát az eddigi 15 évről 14 évre csökkentsék. A korhatár csökkentését 2005-ben egyszer már elutasította a parlament, s most is újra éles viták várhatóak.

Csehországban az utóbbi években több olyan gyilkosság vagy gyilkossági kísérlet is történt, amelyet 15 éven aluliak követtek el egyénileg vagy csoportosan. Az áldozatok gyerekek, intézeti nevelők, vagy idősek voltak. A rendőrség szerint a gyerekek által elkövetett bűncselekmények egyre durvábbak, brutálisabbak, s ezért szükség van a szigorúbb jogszabályokra, intézkedésekre. Különféle felmérések szerint a lakosság mintegy kétharmada híve a büntethetőségi korhatár csökkentésének. (Kuruc.info: bár nem olyan mértékben, mint hazánk, Bulgária, Románia vagy Szlovákia, Csehország is erősen cigányfertőzött, és az orkjaik szaporodnak ezerrel. Bővebb infó ITT).

Oroszországban a rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint 2007 első félévében 7,5 százalékkal csökkent az ifjúkorú bűnözés, de így is 73 200 esettel foglalkoztak a hatóságok - erről Nyikolaj Persutkin, az orosz belügyminisztérium illetékes osztályvezetője számolt be. (Kuruc.info: Oroszországba nem igazán vándorolnak be a kétes elemek, vagy ha igen, akkor se gyerekestül, és viszonylag, arányaiban, kevés cigányuk van. Azokat is kőkeményen kordában tartják. Persze előfordul olykor egy-egy nagyobb visszhangot kiváltó orkbűntény, például a nevezetes hídlopás pár nappal ezelőtt.)

A börtönben, vagy egyéb büntetés-végrehajtási intézményben fogva tartott elítéltek közül közel 3 százalék fiatalkorú, ami a világon a legmagasabb arányok közé tartozik.

Oroszországban minden társadalmi kataklizma után megnő az úgynevezett felügyelet nélküli gyerekek száma, s ez történt a rendszerváltás után is: jelenleg Moszkvában mintegy 60 ezer gyerek, országosan egyes források szerint 600 ezer, mások szerint egymillió gyerek él az utcán. Több tízezer fiatalkorú banda működik, s ezek soraiban nagy számban akadnak 14 év alatti gyerekek is. A bandák a legkülönfélébb bűncselekményeket követik el, amelyek között különösen gyakoriak a nacionalista indíttatású bűntettek.

Mindezek ellenére Oroszországban is csak 14 éves kortól büntethetők az elkövetők, mégpedig külön a fiatalkorúakra vonatkozó jogszabályok alapján. Felelősségre vonhatók viszont a szülők.

Az Egyesült Államokban az ezredfordulót záró évtizedben egyharmadával nőtt az olyan esetek száma, amikor fiatalkorúak bíróságai gyerekkori bűnözéssel, 7-12 éves korú elkövetőkkel foglalkoztak. (Kuruc.info: Amerikában is erősen nő a színesbőrű bevándolók száma – ha ide soroljuk a mexikóikat is, akkor meg pláne. A négerek szaporasága is magasabb, mint a fehéreké. Nem csoda, hogy ott is drámai a gyerekbűnözés növekedése.)

A nem felnőttként büntethető amerikai bűnelkövetők körében gyerekek hajtották végre a gyújtogatások egyharmadát, a szexuális vétségek és vandalizmus egyötödét, a betörések és nemi erőszakcselekmények egynyolcadát és minden tizenkettedik súlyos bűncselekményt.

A fiatalkorúak bíróságai hagyományosan nem ítélkeznek a nagyon fiatal és a törvényt első alkalommal megszegő bűnözők esetében. Csak akkor "lépnek közbe", ha a család, az iskola, a szociális és gyerekvédelmi intézmények kudarcot vallanak a megelőzésben.

Az amerikai igazságszolgáltatás alapelve az, hogy minden bűncselekmény büntetés von maga után. Abból a 38 szövetségi államból, ahol létezik halálbüntetés, 23-ban fiatalkorúak esetében is engedélyezett a legfőbb büntetésnem. Ennek ellenére a büntetés helyett a hangsúlyt a megelőzésre, a különböző gyógyító-javítóintézetekre helyezik."

(stop.hu)

Kuruc.info – Arppi S.