3500 euróért adta el a családja azt a 17 éves lányt, aki később maga értesítette a hatóságokat arról, hogy megerőszakolta az a szintén kiskorú fiú, akihez férjhez akarták kényszeríteni, írta az Antena3 nyomán a Transtelex.
Zoom
A lányt a Mehedinţi megyei Vlădaia községen élő család vásárolta meg. Miután az áldozat segítséget kért az 112-es sürgősségi hívószámon, a rendőrség eljárást indított. A törvényszéki orvosi vizsgálat igazolta a szexuális kontaktust, így a fiú ellen nemi erőszak gyanújával indult nyomozás, közölte a Mehedinți megyei rendőrség.
Vlădaia polgármesteri hivatalának szociális osztálya azt közölte, hogy nem tudott a kényszerházasságról.
A lány jelenleg a Mehedinți megyei gyermekvédelem központjában van, a tervek szerint a Szilágy megyei gyermekvédelem felügyelete alá kerül.
A rendelkezésre álló adatok szerint a 2015 és 2019 közötti időszakban Romániában 2775 kiskorú lány ment férjhez, míg mindössze 40 kiskorú fiú házasodott meg. A Nők Elleni Erőszak Megelőzéséért és Leküzdéséért Hálózat (VIF) korábbi nyílt levele arra hívja fel a figyelmet, hogy a "roma etnikumú" (magyarul: cigány - a szerk.) kiskorúakat érintő szexuális visszaéléseket a bíróságokon gyakran "előítélettel közelítik meg", az ilyen esetekben sokszor kulturálisan indokoltnak ítélnek meg egy egyébként törvénybe ütköző cselekedetet, a "roma kiskorúak" így fokozottan veszélyeztetett helyzetben vannak.