Csak akkor lehet majd folytatni a Kolompár Orbán elleni büntetőeljárást, ha az OVB hivatalosan tájékoztatja a nyomozóhatóságot - jelen esetben a Vám- és Pénzügyőrség Nyomozóhivatalát -, hogy az EP választásokon nem szerzett mandátumot a roma politikus, és így megszűnt a mentelmi joga - közölte Szabó Ferenc ,Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes. A vád: jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette.
Mint arról beszámoltunk, a Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és vádlott társai ellen folytatott büntetőeljárást az EP-választás miatt fel kellett függeszteni a Kecskeméti Városi Bíróságon.
Kolompárt, a Kiskunmajsai Cigány (Roma) Érdekképviseleti Szervezet, egyben az Országos Cigány Önkormányzat elnökét június 2-án, kedden jogosulatlan gazdasági előny megszerzése vádjával állították volna bíróság elé, de indult az európai parlamenti választásokon, jelöltként pedig megillette a mentelmi jog. Nem csak őt, hanem a per másodrendű vádlottját, egy keceli férfit is, akit - Kolompár Orbánhoz hasonlóan - az MCF Roma Összefogás Párt indított jelöltként vasárnap.
OVB-re várva
Kolompár Orbánt és három társát egy foglalkoztatási pályázaton elnyert, összesen 7,2 millió forintnyi támogatás jogosulatlan felhasználása miatt kívánták bíróság elé állítani, miután azonban kiderült, hogy ketten is jelöltek az EP választáson, határozatlan időre felfüggesztették a büntetőeljárást velük szemben.
A nyomozóhatóságnak most meg kell keresnie az Országos Választási Bizottságot azzal a kéréssel, hogy hivatalos tájékoztatást kapjanak Kolompár Orbán és a másik vádlott választási eredményéről; arról, hogy megszűnt-e a mentelmi joguk.
Amennyiben igen, úgy folytatódik annak a másik büntetőügynek a nyomozása is, amelyben jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése miatt hallgatták volna ki áprilisban az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, de megtagadta a vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.
Abban az ügyben a gyanú szerint négy szervezeten keresztül ismeretlenek 255 millió forint állami támogatást próbáltak lehívni, ebből 140 milliót sikeresen. A támogatások elnyeréséhez a gyanú szerint fiktív számlákat használtak fel. A vámnyomozók tavaly ősz óta vizsgálják több Bács-Kiskun megyei roma szervezetnek az EQUAL-programban igényelt támogatásait, illetve azok elszámolását.
Szabó Ferenc, a megyei főügyészség helyettes vezetője elmondta: a vizsgálat szerint a gyanúsított a hazai, valamint az uniós költségvetésnek százmillió forint értékben okozott kárt.
Mit akart (volna) az MCF?
Mint ismert: a vasárnapi választáson az MCF Roma Összefogás Párt 13.440 szavazatot (0,46 százalékot) szerzett, és így nem jutottak mandátumhoz az Európai Parlamentben.
Programjuk legfontosabb elemei között szerepelt, hogy kiharcoljanak egy európai roma fejlesztési alapot, amely célzott támogatásokkal segítené a cigányságot az integrációban.
Sürgették a nagyjából hatszáz hazai romatelep felszámolását, a lakhatási problémák megoldását, de nagy hangsúlyt fektetnének a piaci igényeknek megfelelő képzések bevezetésére és a munkahelyteremtésre is. Nem utolsósorban a szélsőséges eszmék elleni nemzetközi harcot emelte ki a roma politikus a legfontosabb elképzeléseik között.
(FH - Havaria)