Április 7-ére virradóra kigyulladt a tatárszentgyörgyi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesének a háza. Korábban a melléképülettel és ingóságokkal együtt körülbelül 28 millió forintra biztosították. Az eddigi szakértői jelentés szerint a ház és a melléképület összesen 5,6 millió forintot ért. A nő ellen nagy értékre elkövetett csalás kísérlete miatt indult eljárás.

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség kedden a tatárszentgyörgyi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesét a leégett házával kapcsolatban. Április 7-ére virradóra kigyulladt Tatárszentgyörgyön egy lakóház, a tűzeset körül már akkor több gyanús jelet találtak a rendőrök. Az egyik ilyen, hogy valaki belülről locsolta fel égésgyorsítóval és gyújtotta fel a házat.

Később kiderült, hogy a házra, a melléképületekre és a bennük lévő ingóságokra korábban körülbelül 28 millió forintos biztosítást kötöttek. A nemrég elkészült ingatlan szakértői jelentés szerint a ház a melléképülettel 5,6 millió forintot ért. A biztosítók szerint egyébként normális az, hogy az újjáépítési értékre biztosítanak, mert ha kár éri az épületet, újra felhúzni sokkal többe kerül, mint a forgalmi értéke.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai tájékoztatása szerint az ügyben elkészült már a szakértői jelentések egy része - a vegyész-szakértői, nyomszakértői jelentés és a tűzvizsgálati jegyzőkönyv - és kihallgattak több tanút is. Az eddig összegyűjtött adatok, bizonyítékok és a szakértői vélemények alapján kedden gyanúsítottként hallgatták ki a ház tulajdonosnőjét, nagy értékre elkövetett csalás bűntett kísérlete miatt.

Az asszony - a helyi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese - tagadott, de hazugságvizsgálóval - poligráffal - továbbra sem hajlandó megvizsgáltatni magát. Rabosították, DNS-mintát vettek tőle. A rendőrség szerint az ügyben más tanúk és esetleg további gyanúsítottak is lehetnek.

Az ügyben egyébként korábban felmerült a rasszista indíték, legalábbis a ház tulajdonosa részéről. Horváth Lídia korábban azt mondta , hogy a bűncselekmény idején fekete autót láttak a környéken gárdás matricával. Az ezt állító egyik tanú egy olyan úton látta a kocsit, amin akkor éppen egy körzeti megbízott autózott a helyszínre, aki viszont egyetlen járművel sem találkozott.
(zsIndex)
Kuruc.info: mit is hazudott annak idején a gyanúsított? Idézzük a Népszabadság akkori cikkét:

"– Ez volt a visszavágás azért, mert februárban, a Csorbáékat [a két meggyilkolt, helyi cigányt] ért támadáskor nem hagytam, hogy a rendőrség eltussolja az ügyet, és a balesetnek állítsa be a gyilkosságokat, hanem lehívtam a roma vezetőket Tatárszentgyörgyre, és kiálltam a cigányokért – mondja Horváth Lídia, a Pest megyei település cigány kisebbségi önkormányzatának elnökhelyettese, akinek Bajcsy-Zsilinszky utcai családi háza kedden, hajnali két óra körül gyulladt ki."

Igen, a deviánscigányok pofátlanul a képünkbe hazudnak. Ez csak egy eset a sokból – lásd még:  "lehet, hogy ott se vótam"; "Milyen lopás? Nem volt ott semmilyen lopás! Senki nem vitt el semmit! Különben is, vissza lett az téve a helyére", "Addig ütötték gumibottal, míg az ketté nem tört!, EZ vagy EZ. Arról nem is szólva, hogy a hangulat, az ellentétek szításával, rászístázással, gyilkosozással stb. pont (mind képletesen, mind a gyakorlatban) fegyvert adnak a cigányok kezébe, akik aztán arra hivatkozva, hogy szegíneket üldözik a gonosznáci magyarok, még durvábbak lesznek, még pofátlanabbul hordanak maguknál fegyvereket. Emlékszünk még arra, hogy a békéscsabai gyilkos cigány mivel védekezett? “...[a gyilkoscigányok] azt mondták, nem akarnak senkit bántani, mivel azonban mostanában a romákat támadások érik, a biztonság kedvéért hordják a vágóeszközöket.” Emiatt az ilyeneket nyilatkozó mind hazaárulásért (mert a külföldi, kormánybarát sajtó aztán átveszi mindezt), mind uszításért simán bíróság elé állítható lenne. Különösen az olyan esetekben (mint most is), amelyekben nyilatkozata pillanatában tudta, hogy hazudik, így még csak “tájékozatlansággal”, “meggondolatlansággal” sem védekezhet.