A hvg.hu-tól megszokott, titkosszolgálati segítséggel végzett Jobbik-bomlasztási kísérlet, melyet Vona Gábor és Novák Előd gyorsan helyretett, megírva véleményüket az államfőjelöltként feldobott Török Gáborról is.
Vona Gábor Facebook-bejegyzése: Hogyan csúsztat egy HVG-s és a véleményem Török Gáborról
Minap felhívott a HVG egyik újságírója, Dezső András, és az iránt érdeklődött, igaz-e, hogy Török Gábor politológus neve felmerült, mint leendő jelöltünk. Elmondtam, hogy ilyenről szó sem volt. Ő válaszul belső információkra hivatkozott, mint a HVG általában. Erre elmondtam neki, hogy Török Gábor neve egyetlenegyszer merült fel a Jobbik előtt, amikor azt hallottuk, hogy az LMP őt kívánja államfőjelöltként indítani. Ekkor beszéltünk róla, mi lenne, ha hivatalos jelöltté válna, arra mit lépne a Jobbik. Mivel ez végül nem következett be, így a dologgal nem foglalkoztunk többet, hiszen a Jobbiknak Morvai Krisztina volt a köztársasági elnökjelöltje.
Dezső megköszönte a válaszom, és elmondta, hogy végre rájött, mit érthetett félre. Ezután megírta az alábbi cikket, amelyben ennek ellenére úgy idéz tőlem, mintha Török a Jobbik jelöltjeként merült volna fel, és nem az LMP-nél. Itt nem az a baj, hogy Török Gáborral hírbe hoz engem, és a Jobbikot minden valóságalap nélkül, hiszen szegény újságírók néha gyártják a híreket, hanem az, hogy egy újságíróban annyi becsület sincs, hogy azt írja meg, ami elhangzott. Ezek után mire számít, ki fogja az ő írásait komolyan venni? Ki fogja hiteles és korrekt újságírónak tartani, és nem egy szenzációhajhász bulvárosnak? Ennyire fáj a Jobbik? Már ilyen piti szintre kell süllyedni? Szánalmas. A nagy balliberális újságírás, a szakmaiság, az oknyomozás...
De ha már szóba került, álljon itt a véleményem Török Gábor politológusról. Néhányszor találkoztunk egymással, de semmilyen hivatalos kapcsolat nincs közte és a Jobbik között. Azon kevesek egyike viszont, akik megkerestek, miután az országgyűlésbe kerültünk, hogy megismerhesse a terveinket, programunkat, stratégiai elképzeléseinket. Elkövette azt a "bűnt", hogy nem a HVG, ATV, Népszava újságíróitól akarta tudni, mi is a Jobbik, hanem kíváncsi volt annak az elnökére is. Hátha én jobban tudom, mit akarunk, mint a balliberális politológusok és újságírók. Egyébként Török Gábor tudomásom szerint minden vezető magyar politikussal találkozik bizonyos időnként, hogy tájékozódjon. Minden bizonnyal ez az alapossága és terepmunkája segíti őt ahhoz, hogy a legfüggetlenebb és legjobb elemzéseket írja Magyarországon.
Akkor is találkoztunk, amikor idén év elején Pintér Sándorral vitáztam a Corvinuson, és szerintem kifogástalanul vezette a beszélgetést. Sokak szemében ez is "bűn", ők azt várták volna el, hogy oda engem meg sem hívjanak. Somogyi Zoltán ezt azóta sem képes megemészteni. (Talán Dezsőt is ez frusztrálja.) Török Gábor politikai elemzéseit olvasom, van, amiben igazat adok neki, van, amiben nem, de az biztos, hogy az ő véleménye az egyik legmeghatározóbb, ha nem a legmeghatározóbb a jelenlegi magyar politológia világában. És mit tenne a Jobbik, ha egyszer felmerülne a neve, mint köztársasági elnökjelölt az országgyűlésben? Majd elmondom egyszer, ha felmerül.
Novák Előd Facebook-bejegyzése: Így hazudik a hvg.hu hétpróbás gazembere, Dezső András
A hvg.hu legújabb lejárató cikkében Vona Gábor és az én nyilatkozatomat is csúsztatva próbálja állításainkat szembefordítani, az elnökkel meghazudtolni az alelnököt így: „Novák Előd tagadja, hogy bármilyen jelöltként felmerült volna Török neve, de Vona Gábor pártelnök azt mondta, államfőjelöltként valóban szóba jött a politológus.”
A hvg.hu-s Dezső Andrással kb. fél percet beszéltem telefonon. Kérdezte, hogy valóban elleneztem-e Török Gábor országgyűlési képviselőjelöltségét. Mondtam, hogy ezzel a kérdéssel még nem is foglalkozik a Jobbik, így nem is értem a kérdést. A vélhetően titkosszolgálatoktól is információkhoz jutó hvg.hu ezután olyan cikket közölt, melyben Vona Gábor nyilatkozatát és az enyémet is meghamisította (ezért elnökünk közzétette a valódi tényeket és véleményét Facebook-oldalán, s most én is ezt teszem).
Török Gábor neve a Jobbik államfőjelöltjeként nem merült fel komoly szinten, bár cikket lehet firkálni komolytalan dolgokból is. Szerintem Morvai Krisztinánál keresve sem találnánk alkalmasabb személyt, ő hazánk legkarizmatikusabb női politikusa, úgy vélem. Ami Török Gábort illeti: kitűnő politológus, de a Jobbik (államfő)jelöltje már csak azért sem lehetne szerintem, mert – hogy csak egy számunkra vállalhatatlan példát mondjak – a Gyurcsány-kormány szakértője volt, cégeivel tízmilliókat számlázva a tanulmányokért. Ennek tudtában a hvg.hu által hivatkozott, Deákné vászna című, a Jobbikot a többi párthoz lehúzó blogbejegyzését különösen inkorrektnek tartottam, melyben lesújtóan írta Török, hogy „kiderült: az unióellenes párt frontemberei közül néhányan az EU fizetési listáján szerepeltek”. Ami a személyemet illeti: semmi nem „derült ki”, ahogyan azt a hvg.hu szerette tálalni, hiszen önéletrajzomban mindig is feltüntettem, hogy képviselővé válásom előtt mely jobbikos EP-képviselő magyarországi asszisztense voltam. (A havi száz ezres fizetést egy évig sem kaptam, és ez volt egyetlen állásom abban az időben.) A balliberális oldal igyekszik sulykolni, hogy rendszerellenes pártként a Jobbik itthon és különösen az EU-ban nem illene fizetést felvegyen a munkájáért, de egy elemző inkább azt kéne körbejárja végre: mi az egyáltalán, hogy „uniós pénz”? Mert azt nem más termelte, mint a magyar emberek, melyet aztán Brüsszel bürokratikus rendszereiben megforgatva, megdézsmálva, egy részét visszakapjuk (persze csak az EU által meghatározott célra), s aztán még nagy táblákon mondjunk is köszönetet mindig az „uniós támogatásért”! A magunkfajták meg szégyelljék magukat, ha kényszerűen az EU intézményrendszerében szerepet kérnek?
Török Gáborral sokszor nem értek egyet, mégis a legjobb politológusnak tartom, aki fittyet hány a balliberális oldal gyűlölködő követelésére, hogy szóba se álljon a Jobbik politikusaival. Ezért is javasoltam feleségemnek még képviselővé válásunk előtt, hogy politikatudományi doktori tanulmányainak témavezetőjévé őt kérje fel. Büszke is vagyok rá, hogy aztán Török Gábor tán első PhD-növendéke Dúró Dóra lett (míg kislányunk születése miatt fel nem függesztettük egyebek mellett ezt is). Török Gábort e vállalása miatt magyarázkodásra is kényszerítették, de korrektül járt el (szemben pl. Dórinak azzal a tanárával, aki megmondta neki, hogy ha nem szakít a Jobbikkal, nem fog diplomázni nála – s bizony témát is kellett váltania végül ezért). Tehát minden hvg.hu-s erőfeszítés ellenére árnyaltabb a képem hazánk legjobb politológusáról, nem tudnak összeugrasztani vele (sem).
A Hvg.hu eredeti cikke: Török Gábor volt a Jobbik egyik államfőjelöltje
Pártjuk potenciális államfőjelöltjeként tekintett a Jobbik vezérkara Török Gábor politikai elemzőre - tudta meg a hvg.hu jobbikos forrásokból. Novák Előd tagadja, hogy bármilyen jelöltként felmerült volna Török neve, de Vona Gábor pártelnök azt mondta, államfőjelöltként valóban szóba jött a politilógus. Elemzői körökben eközben azt pletykálják, hogy Török Gábor Vonának ad tanácsokat. Ezt a politológus tagadja.
„Elég szemét volt most velünk Török, remélem, ezzel töröljük a potenciális jelöltlistánkról” - forrásaink szerint ezekkel a szavakkal kommentálta párttársainak a párt belső levelezőlistáján Novák Előd Török Gábornak azt az augusztusi blogbejegyzését, amelyben a politikai elemző a Jobbik körül kialakult botrányok – így az EP-képviselők pénzügyi keretének felhasználásainak – esetleges következményeiről írt.
A Deákné vászna című bejegyzésében Török egyebek mellett azt írta, hogy a Jobbikra nézve a legnagyobb veszély az, ha olyan botrányok vannak körülette, amelyek azt demonstrálják: pontosan olyan és úgy viselkedik, mint azok a politikai szereplők, amelyeket ellenfélnek tart és le akar győzni. Novák felháborodása abból is fakadhat, hogy maga is érintett volt ebben a botrányban, hiszen egy időben ő is kapott pénzt a Jobbikból később kizárt Szegedi Csanád EP-képviselői keretéből, mint helyi asszisztens.
„Ne várjuk el tőle, hogy falazzon nekünk”
Forrásaink szerint ugyanakkor a párton belül Török védelmére kelt Vona Gábor, aki úgy értékelte, hogy Novák túlreagálta a dolgot. A pártelnök a belső levelezőlistán azzal érvelt Nováknak, hogy a szerinte „valóban független szakértő” jó cikket írt. „Ne várjuk el tőle, hogy falazzon nekünk” – írta forrásiank szerint a pártelnök. Nováknak nem tetszett, hogy Török szerint kellemetlen lehet az EP-titkára pénzek felvétele, miközben „Gyurcsánytól és az SZDSZ-től venni fel szakértői milliókat, meg Sólyom tanácsadójának lenni nem az”. (Török Gábor egy időben Sólyom László tanácsadója volt.)
A Török-bejegyzésről szóló vitához Gyüre Csaba jobbikos alelnök is hozzászólt, Vonának adva igazat. „Ő (mármint Török – a szerk.) nem pártkatona és elfogulatlanul mond véleményt. Épp ezért nagyon fontos számunkra” – állítólag ezekkel a szavakkal állt Török mellé, hozzátéve, hogy az elemző végső soron javaslatokat, tanácsokat is adott a Jobbiknak cikkében. Forrásaink szerint erre reagált úgy Novák, hogy „persze, csak nem kéne benne úgy gondolkoznunk, mint akit a Jobbik jelölhet valamire”.
Novák Előd a hvg.hu megkeresésére tagadta, hogy a pártban felmerült volna bármikor is az, hogy Törököt jelölnék valamire. Török Gábor pedig azt mondta, nincs tudomása arról, hogy a Jobbik vezetése bármire is jelölni akarná, vagy potenciális jelöltként tekintene rá. „Más pártoktól már érkezett korábban ilyen felkérés, de ez új és meglepő információ számomra” – közölte lapunkkal.
Vona Gábor azonban - némi gondolkodás után - elmondta lapunknak, hogy Török neve valóban felmerült a Jobbik lehetséges államfőjelöltjeként. "Jobb államfő lenne, mint Áder János" - így a pártelnök, aki azt is elmondta, hogy folyamatosan nyomon követi Török munkásságát és személyesen is jóban vannak. "Arról is szó volt, hogy a frakcióülésekre meghívjuk" - mondta Vona, hozzátéve, szó volt arról is, hogy az ülésekre Kiszelly Zoltánt és Kumin Ferencet is meghívják.
"Kizárólag az íróasztal mellől nem lehet követni"
Az, hogy Törököt „kiszemelte” a Jobbik vezetése, azért is érdekes, mert politikai elemzői körökben régóta beszédtéma, hogy az ismert politológus Vona Gábornak ad tanácsokat. A minap éppen Török Gábor utalt Facebook-oldalon ezekre a vádakra. Eszerint éjszaka kapott egy levelet, amelyben a következő állt: „Látom, ég nálad a villany, mégiscsak igaza volt annak a Somogyinak, hogy ilyenkor dolgozol a Jobbiknak.” Török erre úgy reagált, hogy inkább lekapcsolja a villanyt és elteszi holnapra a maradék zárthelyi dolgozatot, amit addig javított. (Politikai elemzői körökben a Somogyi vezetéknévről a legtöbben Somogyi Zoltánra, a Political Capital egykori tulajdonosára asszociálnak.) Vona Gábor a hvg.hu-nak azt mondta: Török soha nem dolgozott a Jobbiknak.
Arra a kérdésünkre, hogy valóban ad vagy adott-e a múltban tanácsokat a pártnak, Török Gábor is nemmel válaszolt. „A Sólyom László melletti tanácsadás óta nem vállaltam ilyen feladatot. Ha úgy döntenék, hogy bármely párt vagy politikus tanácsadója leszek, akkor erről tájékoztatni fogom a nyilvánosságot” - mondta. „Évek óta nem dolgozom politikusoknak, ügyfeleim az üzleti élet vezető szereplői, akik fontosnak tartják, hogy egy kizárólag a tényeknek elkötelezett elemzőtől tudjanak meg többet a politikáról. Jogosan várják el tőlem, hogy személyes tapasztalataim legyenek, ezért is minden politikussal keresem a kapcsolatot, ez a munkám fontos része. Kizárólag az íróasztal mellől nem lehet követni, megérteni a politikát” – válaszolta arra a kérdésünkre, igaz-e az a párton belüli forrástól származó információnk, miszerint korábban rendszeresen találkozott a Jobbik elnökével. „Vona Gáborral több alkalommal találkoztam, körülbelül ugyanolyan rendszerességgel, mint az összes parlamenti párt vezető politikusaival” – mondta az elemző. Mindehhez hozzátette, „attól, hogy a foci iránt érdeklődőként megnézem az Újpest meccseit, még nem lesz belőlem lila-fehér drukker, s különösen nem vágyom arra, hogy gólokat rúgjak a Megyeri úton…”
(Facebook, hvg.hu)