Rendbontás és erőszak miatt őrizetbe vettek csaknem 100 felforgatót Berlinben szombat este egy tömegtüntetés után, amelyet névleg a "rasszizmus és a rendőri brutalitás" ellen tartottak az Egyesült Államokban kibontakozott erőszakhullámhoz kapcsolódva. Hamburgban is összecsapásokkal ért véget a George Floyd nevű néger bűnöző halála elleni tiltakozásul tartott megmozdulások sora, a rendőrség vízágyút is bevetett.
A "német" főváros keleti részének központjában, az Alexanderplatzon szombat délután 15 ezren, főleg fiatalok demonstráltak a "faji megkülönböztetés és a rendőri erőszak" ellen. A szervezők által 1500 főre bejelentett tüntetésen olyan sokan jelentek meg, hogy a helyszínt - az egykori Kelet-Berlin főterét - le kellett zárni. A felforgatók nagy része ugyan viselt szájat és orrot takaró maszkot, de a fertőzésveszély miatt tüntetéseken is kötelező legalább másfél méteres távolságot nem lehetett betartani.
A fehérellenes demonstráció után a közelben egy több száz szélsőséges elemből álló csoport körbevett rendőröket, akik éppen őrizetbe vettek egy négert egy rendőrautó megrongálása miatt. A tömegből kövekkel, palackokkal dobálták meg a rendőröket és a járókelőket, többen megsebesültek, köztük egy fotóriporter.
A környéken más rendbontások is történtek, például többen bemásztak építkezésekre. Összesen 93 felforgatót vettek őrizetbe, a többi között garázdaság, birtokháborítás vagy rendőri intézkedéssel szembeszegülés miatt. Az összetűzésekben 28 rendőr megsebesült, valamennyien könnyebben.
Köszönet illet mindenkit, aki békésen tüntet a rasszizmus ellen, "de aki a szörnyű amerikai eseményekre hivatkozva 'Fuck the police' feliratú táblát mutat fel olyan embereknek, akik mindent megtesznek az alapvető jogainak védelméért, és aztán még palackokkal és kövekkel meg is dobálja őket, az visszaél a gyülekezési joggal" - nyilatkozott vasárnap a rendőrségi dolgozók legnagyobb szakszervezete (Gewerkschaft der Polizei) berlini tartományi tagozatának szóvivője, Benjamin Jendro.
Az Alexanderplatzon tartott tömegtüntetés mellett 14 kisebb demonstráció is volt szombaton Berlinben különböző ügyek mellett és ellen, a rendezvények biztosítására 800 rendőrt mozgósítottak.
Hamburgban is voltak nagyszabású, fehérgyűlölő megmozdulások az amerikai tiltakozáshullámmal kapcsolatban szombaton. Ezeken ugyancsak főleg fiatalok jelentek meg, a vártnál jóval nagyobb számban, nagyjából 14 ezren. A fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket szintén nem lehetett maradéktalanul betartani. A tüntetések után a belvárosban több helyszínen rendőrökre támadtak fekete ruhát és maszkot viselő szélsőbaloldaliak, és a rendőröket gyalázó transzparenseket feszítettetek ki. Az összetűzésekben 24 rendőr megsebesült, 36 embert őrizetbe vettek. A rendőrség vízágyút és paprikaspray-t is bevetett.
(Kuruc.info - MTI nyomán)