Unióellenes szövetséget kötött szerdán Hágában Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front és Geert Wilders, a holland cionista bevándorlóellenes párt vezetője a 2014-es európai választásokra: a megállapodást ők maguk történelmi jelentőségűnek mondták.
A két politikus arra törekszik, hogy több euroszkeptikus mozgalmat egyesítve olyan csoportot alakítsanak ki az Európai Parlamenten belül, amely a jövő májusi EP-választások után képes hallatni hangját kontinentális szinten. Céljuk: kiszabadítani országaikat "az unió béklyójából".
"A mai nap jelenti a Brüsszelnek nevezett szörnyetegtől való szabadulás kezdetét" - hangsúlyozta az Európai Uniót (EU) "náci államnak" tartó Wilders. A Szabadság Pártot vezető politikus reméli, hogy a jövő májusi választások után minél több hasonló hátterű tömörülés csatlakozik a szövetséghez.
Le Pen szerint vissza kell találni a területi, pénzügyi és költségvetési szuverenitáshoz ahelyett, hogy mindenhez Brüsszel engedélyét kellene kérni.
Az Európai Parlament (EP) 766 képviselőjéből 25 szükséges egy frakció létrehozásához, akiknek az uniós tagországok legalább egynegyedéből kell jönniük. A frakcióhoz tartozás számos adminisztrációs, gyakorlati és költségvetési előnnyel jár, ráadásul a felszólalási idő is arányos a csoport létszámával. A Nemzeti Frontnak jelenleg három képviselője van az EP-ben, míg Wilders pártjának négy.
Bár a két fél között több kérdésben van nézeteltérés - Wilders betiltaná a muszlimok szent könyvét, a Koránt, míg Le Pen ebben az ügyben kevésbé radikális -, a két pártvezető szerint ez nem okozhat komolyabb problémát együttműködésükben.
A két pártvezető arra számít, hogy az általuk létrehozott szövetséghez a belga Vlaams Belang (VB), az olasz Északi Liga (LN), az Alternatíva Németországnak (AfD), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a jelenleg az EP euroszkeptikusainak gerincét jelentő brit szervezet, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), valamint a skandináv populisták is csatlakoznak. Le Pen és Wilders ugyanakkor az AFP francia hírügynökség szerint kizárta, hogy társuljon például a Jobbikkal, valamint a szlovák, a román és a bolgár nacionalistákkal.
(MTI nyomán)