Munkához láttak a közelmúltban rendezett franciaországi helyhatósági választásokon a Nemzeti Front színeiben diadalmaskodó polgármesterek. A legfontosabb intézkedéseik: a tervezett mecsetépítések felfüggesztése, az éjszakánként magányosan kóborló gyermekek megrendszabályozása, a liberális „jogvédők” kiváltságainak megvonása, az EU-s zászlók kihelyezésének megakadályozása és a rabszolgaság megszüntetésére emlékező rendezvények támogatásának megtagadása. Kezdetnek nem is rossz.
A délnyugat-franciaországi Béziers városában a Nemzeti Front színeiben polgármesterré választott Robert Ménard megtiltotta a 13 éven aluli gyermekek számára, hogy egymagukban, felnőtt kísérő nélkül kóboroljanak az utcákon hétvégéken, valamint a nyári iskolai szünet idején éjjel 11 és reggel 6 óra között. Az észak-franciaországi Villers-Cotterets-ben Franck Briffaut, a Nemzeti Front színeiben megválasztott polgármester megvonta az önkormányzat támogatását egy május 10-re tervezett rendezvénytől, melyen a rabszolgaság megszüntetésére kívántak emlékezni. Tette ezt annak ellenére, hogy 2007 óta minden évben megtartják a megemlékezést. (Ebben a városban halt meg 1806-ban Thomas-Alexandre Dumas, Franciaország, sőt egész Európa első félig fekete származású tábornoka. Az ő fia a híres író, oly sok nagyszerű történelmi regény szerzője, Alexandre Dumas.)
Franck Briffaut a sajtó képviselői előtt közölte: „a megemlékezés egy szándékos és folyamatos törekvés része, melynek célja, hogy Franciaországot bűnösnek tüntessék fel. Csakhogy a rabszolgaság intézménye sajnos máshol is létezett”.
A szintén észak-franciaországi Hénin-Beaumont városában Steeve Briois, a Nemzeti Front polgármestere megvonta az Emberi Jogok Ligája elnevezésű „jogvédő” szervezet évi 300 eurós támogatását. Briois hivatalának átvétele után közölte: a jövőben nem fordulhat elő, hogy a liberális „jogvédő” csoport nem fizet bérleti díjat azért az ingatlanért, melyet aktivistái hivatali helyiségként használnak. (Eddig ugyanis ingyen használták a szervezet központjaként szolgáló épületben lévő irodákat.)
Zoom
Marine Le Pen pártelnök és Steeve Briois polgármester
A Franciaország középső-északi régiójában található Mantes-la-Ville-ben a Nemzeti Front támogatását élvező városvezető, Cyril Nauth szintén megszüntette az Emberi Jogok Ligájának pénzügyi segélyezését. Ezen kívül nyilvánvalóvá tette azt is, hogy nem fog hozzájárulni a muszlimok részére tervezett új imaterem felépítéséhez. Az építkezéshez a korábbi szocialista polgármester megadta az engedélyt, de Nauth szerint kizárólag a muszlimok szavazatainak az elnyerése céljából cselekedett így.
A dél-franciaországi Fréjus városában David Rachline, a szintén a Nemzeti Fronthoz tartozó polgármester már a kampány idején világossá tette: nem helyesli új mecset építését a városban, és az ügyben népszavazást fog kezdeményezni. Rachline ezen kívül – pártjának EU-ellenes politikai irányvonalával összhangban – eltávolította a városháza homlokzatáról az Európai Unió lobogóját.
A baloldal ugyanakkor azzal vádol több, a Nemzeti Front színeiben megválasztott polgármestert, hogy felemelték úgy a képviselőtestületek tagjainak, mint saját maguknak a fizetését. Ugyanakkor Philippe de la Grange, a dél-franciaországi Luc városának első embere védelmébe vette a fizetésemelést. „Az önkormányzati képviselőtestületek tagjai kevesebbet keresnek, mint egy külföldi, aki Franciaországban telepszik le, és itt tölti nyugdíjas éveit, noha sohasem dolgozott itt.”
Ha a Nemzeti Front azon az úton halad tovább, melyen a megválasztott polgármesterei elindultak, akkor idővel talán visszatalál a gyökereihez. Ebben az esetben azonban szembekerül azokkal, akiknek a kegyeit az utóbbi években oly bőszen keresni igyekezett.
Perge Ottó - France24 nyomán