A Nemzetközi Valutaalap átutalta az Ukrajnának jóváhagyott 17 milliárd dolláros "segélycsomag" első részletétét. Az ukrán központi bank szerdán közölte, hogy megérkezett a 3,2 milliárd dolláros átutalás.
A Nemzetközi Valutaalap végrehajtó tanácsa április végén hagyta jóvá a két évre szóló, 17 milliárd dolláros "segélyprogramot". Akkor arról is döntés született, hogy rövid időn belül folyósítják az első részletet az ukrán kormánynak az államcsőd elkerüléséért. A 3,2 milliárdból 2 milliárd az állami költségvetést tehermentesíti, a fennmaradó összeg a jegybanki devizatartalékot növeli.
Ukrajnának a hitelért cserébe megszorító intézkedéseket kell végrehajtania: csökkentenie kell az állami intézményekben dolgozók számát, emelnie kell az adókat és az energia árát, valamint be kell fagyasztania a minimálbért.
Ukrajnának több mint 8 milliárd dollárnyi adósságot kell visszafizetni idén a Reuters nemrég közölt összegzése szerint – egyebek között 2,9 milliárd dollárt a Nemzetközi Valutaalapnak és 0,9 milliárd dollárt más nemzetközi pénzügyi intézményeknek és országoknak. Ezen felül 1 milliárd dollárt kell törlesztenie korábban felvett euróhitele és csaknem 3 milliárd dollárt a belföldi piacokon kibocsátott dollárkötvények után.
A csaknem 8 milliárd dollár kiadás nem tartalmazza azt a 3,5 milliárd dollárt, amennyivel Ukrajna adós Oroszországnak a korábbi gázszállításokért a Gazprom számításai szerint.
A bevételi oldalon máris megjelent az IMF 3,2 milliárd dollárja, de Kijev 2,7 milliárd dollárt kap az Európai Uniótól, 1 milliárd dollárt a Világbanktól és 1 milliárd dollár hitelgaranciát az amerikai kormánytól. Ezen kívül 1 milliárd dollár összegű eurókötvény-kibocsátás szerepel az ukrán kormány terveiben a második fél évben és 0,3 milliárd dollárnyi dollárkötvény kihelyezése belföldi piacon.
(MTI nyomán)
Frissítés: olvasónk kiegészítései:
A nagy sikerű színdarabban a súlyos balesete után megbénult, életéért, illetve haláláért küzdő Ken Harrison szobrászművész harcára emlékeztet Ukrajna IMF-hitele körüli tánc... A szólót természetesen az IMF táncolja, aki, mint a magyar népmesében, csak a harmadik próba után utalta át a 17 milliárd dolláros hitel első, valamivel több mint 3 milliárd dolláros első részletét. Nagy az öröm Kijevben, de csak látszólag, a hitel gazdasági és politikai feltételei eléggé zavarosak.
1. kérdés: Vajon mi lett a sorsa a Kijevből éjszaka kilopott mintegy 36 milliárd dollár értékű ukrán nemzeti aranykincsnek és műkincseknek? Melyik trezorban lapulnak?
2. kérdés: Az IMF által kiadott Ukrajna-hitel programjában az olvasható, hogy ha a kijevi illegális vezetés elveszti az ellenőrzést a délkelet-ukrajnai területek felett, úgy az IMF-nek jogában áll felülvizsgálni a szerződést. Vajon nem további gyilkolászásra biztatja burkoltan az IMF a kijevi vezetőket?
3. kérdés: Ugyanezen dokumentumban az is rögzítve vagyon, hogy ha Kijev "lemond" a délkeleti területekről, ez esetben az IMF új hitelt ad Ukrajnának, amelyek további megszorításokra kötelezik Ukrajna vezetőit. Milyen megszorításokat szeretne még az IMF? Vajon ha megbukik ez a kormány, mi lesz a hitelek sorsa?
4. kérdés: A 17 milliárd dolláros hitel induló feltétele a hrivna lebegtetett kurzusának bevezetése, vagyis példátlan infláció rászabadítása az amúgy is napról napra élő ukrán emberekre, ezen felül a közművek tarifáinak emelése (mértéke nem tisztázott), nyugdíjreform bevezetése (valószínűleg nem nyugdíjemelésről lesz szó) és az állam költségeinek radikális csökkentése. Ez még jól is hangzana, ha nem  gondolhatnánk arra, hogy ki fogja a továbbiakban finanszírozni például a műszakilag és harcászatilag amúgy is megroggyant ukrán nemzeti hadsereget? Arszenyij Jacenyuk már mindezt bevállalta.
5. kérdés: Az átutalt összegből 2.2 milliárd dollárt Ukrajna azonnal visszautal (azaz meg sem kap) az IMF-nek a korábbi adósságok visszafizetésére. Ukrajna kormányai mindig a következő kormány számlájára vesznek fel hitelt?
Csetneki László
Bécs
(Forrás és bővebben itt.)