Mint az várható volt, a cionisták kegyeit kereső Marine Le Pen, a Francia Nemzeti Front vezére közölte: nem kíván együttműködni a görög Arany Hajnallal, a bulgáriai Atakával (amelynek egyébként nem sikerült képviselőt bejuttatnia az EU parlamentjébe), a Jobbikkal, valamint a német NPD-vel. Vagyis Marine Le Pen éppen a nemzeti radikalizmust legtisztábban, megalkuvás nélkül képviselő erőktől határolódik el.
Zoom
Le Pen és szövetségese, a zsidóimádó holland Wilders
Miután a Reuters Hírügynökség hírül adta, hogy az európai parlamenti választásokon kiválóan szereplő francia Nemzeti Front egy jobboldali radikális európai parlamenti csoportosulás létrehozásán fáradozik, Marine Le Pen - a cionisták megnyugtatása érdekében - gyorsan kiadott egy nyilatkozatot. “A Reuters azt sugalmazta, hogy én szövetséget kívánok kötni a Jobbikkal és az Arany Hajnallal. Én azonban éppen az ellenkezőjéről beszéltem. Amikor (a Reuters tudósítója) megkérdezte, hogy kivel nem kívánok szövetkezni, a válaszom az volt, hogy többek között a Jobbikkal, az Atakával és az Arany Hajnallal” – mentegetőzött a megijedt Marine Le Pen.
Frakció létrehozásához az EP-ben legalább 25, hét különböző országból származó képviselő közös akaratára van szükség. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a voksoláson szintén diadalmaskodó brit Függetlenségi Párt elnöke, Nigel Farage hajlandó lesz-e szövetségre lépni a Nemzeti Fronttal. Korábban ugyanis Farage több alkalommal is meglehetősen éles kritikát fogalmazott meg Le Pennel és pártjával kapcsolatban. (Habár a közös alap – a cionisták előtti hason csúszás – megvan a két part között.)
Perge Ottó - The Guardian nyomán
Frissítés: "jelentős eltérések vannak köztünk"
Továbbra sem számol szövetségesként a Jobbikkal Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke, aki az európai parlamenti választásokon elért sikere után frakciót igyekszik alakítani az unió parlamentjében.
"Jelentős eltérések vannak köztünk" - mondta Le Pen szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján arra a kérdésre válaszolva, hogy miért zárkózik el a Jobbiktól. Leszögezte, hogy az említett magyar párt mellett sem a görög Arany Hajnallal, sem a bolgár Atakával nem kívánnak közösködni.
A 751 tagú EP-ben legalább hét tagországból legalább 25 képviselő tud frakciót alakítani. A frakciók sokkal előnyösebb helyzetet tudnak biztosítani saját tagjaiknak, mint amilyen helyzetben a független képviselők vannak. Érvényes ez a pénzügyi és a parlamenti megszólalási, illetve tisztségviselési lehetőségekre egyaránt.
Le Pen pártja egymaga szerzett 24 mandátumot, és ezzel az első helyen végzett az induló francia pártok között. Az FN vezetője mellett a szerdai brüsszeli sajtótájékoztatón megjelentek a szövetségesnek eddig megnyert pártok képviselői, köztük Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője. Wilders pártja négy mandátummal járulhat hozzá a közös frakció megalakításához. Képviseltette magát a sajtótájékoztatón az olasz Északi Liga (öt mandátum), az osztrák Szabadságpárt (négy mandátum, valamint a belgiumi Flamand Érdek (Vlaams Belang, egy mandátum). Ez az ötösfogat tehát már 38 mandátumot jelent, ami bőven elég lenne a frakcióalakításhoz, de ezzel még nem teljesítették azt a kritériumot, hogy hét különböző uniós tagországból való képviselőt kell megnyerni.
Le Pen és Wilders egyaránt bizakodónak mondta magát azt illetően, hogy a múlt heti választások után most alakuló új összetételű EP-ben sikerül megállapodásra jutniuk további pártokkal, és létrejöhet a frakció, amelynek tagja úgymond a szabad nemzetek szuverenitásának talaján állnak.
Európai parlamenti források szerint Marine Le Pen és szövetségesei elsősorban skandináv országok nacionalista pártjainak körében keresnek partnereket. Nigel Farage, a Nagy-Britanniában győzelmet aratott - és az FN-nel azonos számú, 24 EP-mandátumhoz jutott - EU-ellenes politikai erőnek, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) a vezetője már korábban visszautasította a szövetségkötés lehetőségét Le Pen pártjával, annak "antiszemitizmusára" hivatkozva.
Marine Le Pen a brüsszeli sajtótájékoztatón hangot adott azon véleményének, hogy azok, akik "démonizálni" igyekeztek pártját, a perifériára fognak szorulni.
(MTI nyomán)