A gázai konfliktus mielőbbi rendezése érdekében Kairóba érkezett amerikai külügyminiszter. John Kerry kedden egyiptomi kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen az erőszak azonnali beszüntetésére szólított fel.
"A labda a Hamásznál van" - fogalmazott Kerry, utalva arra, hogy a szervezet a múlt héten elutasította azt az egyiptomi kezdeményezést, amely lehetővé tett volna egy azonnali fegyvernyugvást.
Kerry szerint az említett javaslat megfelelő keretet nyújt a tűzszünethez, s közölte, hogy a Hamásznak most alapvető döntéseket kell hoznia, ahelyett, hogy rakétákkal lője Izraelt, és arra használja a földalatti alagútrendszerét, hogy azon keresztül a zsidó állam területére jutva embereket gyilkoljon meg, illetve raboljon el.
Az amerikai külügyminiszter sajnálatát fejezte ki mindkét oldal halálos áldozatai miatt. A több mint 100 ezer gázai menekülttel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a földönfutóvá vált emberek nem jutnak sem ivóvízhez, sem élelemhez. Kerry szerint első lépésként be kell szüntetni a vérontást, s a továbbiakkal kapcsolatos tárgyalások csak azután jöhetnek. A Hamász ezzel szemben bizonyos előfeltételek teljesítéséhez köti a fegyvernyugvást. A feltételek között szerepel az övezet hosszú évek óta tartó blokádjának feloldása és az utóbbi hetekben bebörtönzött palesztinok szabadon engedése.
Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter kijelentette, az egyiptomi kezdeményezés tartalma megegyezik az iszlamisták követelményeivel. Sukri közölte, a kairói javaslat is az enklávét körülvevő határ átkelőinek megnyitását szorgalmazza, ugyanakkor hozzátette, hogy előbb a biztonsági helyzetnek kell stabilizálódnia.
(MTI nyomán)