Kártérítést követel az exportkiesés miatt a kormánytól az osztrák agrárágazat. Az osztrák mezőgazdasági miniszter pénteken az uniós mezőgazdasági vezetők rendkívüli ülésének összehívását sürgette.
Dietmar Fellner kereskedelmi tanácsos az osztrák Die Presse című lapnak megerősítette: az embargóval Ausztria oroszországi élelmiszerexportjának csaknem felét elveszítette. A lap szerint Oroszország harmadik legnagyobb Európán kívüli piaca Ausztriának. Az osztrák export alakulása kedvezőtlenebb az európai átlagnál, hiszen az uniós átlagszámok szerint a kivitel 36,8 százalékát érinti az embargó.
Az osztrák agrárágazat képviselői az orosz szankciók bevezetése után azonnali kockázatcsökkentő intézkedéseket követeltek. Az osztrák agrárminisztérium szerint az unió segít enyhíteni az orosz intézkedéseknek az ágazatra gyakorolt hatását.
Eközben az Európai Bizottság mezőgazdasági ügyekben illetékes szóvivője, Roger Waite az osztrák közszolgálati rádió műsorában megerősítette, hogy a még rendelkezésre álló négyszáz millió eurós uniós támogatás akár új piacok nyitására is felhasználható.
Ausztria 2013-ban 238 millió euró értékben exportált agrártermékeket és élelmiszert Oroszországba. Ennek most csaknem a fele, majdnem 107 millió eurós élelmiszerexport került veszélybe.
Oroszország az ellene bevezetett nyugati szankciókra válaszképpen csütörtökön bejelentette, hogy egy éven át nem engedi be a területére az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából származó agrártermékeket.
(MTI)