Csaknem hat hónap után szabadon engedtek Észak-Koreában egy amerikai állampolgárt – jelentette be kedden a washingtoni külügyminisztérium. Az 56 éves Jeffrey Fowle már úton van hazafelé. A férfit egy amerikai kormányzati repülőgéppel szállították el Phenjanból. Az amerikai rab kiszabadításához vezető tárgyalásokon a svéd kormány közvetített.
Az ohiói útépítőmunkást azért vették őrizetbe áprilisban, mert a szállodai szobájában egy Bibliát találtak, miután távozott, majd az is kiderült, hogy a vízuma sincs teljesen rendben.
Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője pozitív lépésnek nevezte Fowle szabadon bocsátását, de arra szólította fel Észak-Koreát, hogy a másik két amerikait, Matthew Todd Millert és Kenneth Bae-t is engedjék el.
Matthew Todd Millert április 26-án tartóztatták le, mert az országba turistaként lépett be, de állítólag "agresszív magatartást" tanúsított a bevándorlási hivatal munkatársaival szemben.
Kenneth Bae misszionáriust pedig még 2012-ben vették őrizetbe, és 15 évi kényszermunkára ítélték azzal a váddal, hogy a phenjani vezetők hatalmának megdöntésén munkálkodott.
Szöul új radarrendszert telepít az észak-koreai drónok ellen
Az alacsonyan szálló katonai eszközöknek, köztük a pilóta nélküli észak-koreai repülőgépeknek (drónoknak) a déli légtérbe való behatolásának kivédésére alkalmas radarrendszert telepít az év végén a dél-koreai hadsereg - közölték kedden szöuli védelmi tisztségviselők.
Az LIG Nex 1 nevű helyi védelmi cég által kifejlesztett háromdimenziós radarok az alacsony repülési magasságú gépeket, köztük a szovjet gyártmányú AN-2 típusú biplánokat és a 200 kilométernél kisebb hatósugarú drónokat képesek észlelni és nyomon követni. A rendszer egyúttal előzetes figyelmeztetést tud adni egy esetleges ellenséges behatolásról.
"Ezzel a rendszerrel hadseregünk képes lesz egy újabb szinttel növelni radarészlelési kapacitását" - jelentette ki Csoi Szang-hi, a hadsereg műszaki fejlesztési részlegének egyik vezetője.
Szöul a fenti intézkedéssel az észak-koreai kémdrónokkal szemben akarja felvenni a küzdelmet. Az utóbbi hónapokban a hatóságok az ország különböző részein több olyan pilóta nélküli repülőgépre bukkantak, amelyet gyanújuk szerint a szomszédos ország vetett be kémkedés céljából.
(MTI)