Büntetőjogi eljárást kezdeményezett az ukrán biztonsági szolgálat törvénytelen választások megrendezése miatt a donyecki és luhanszki "népköztársaságokkal" szemben Kelet-Ukrajnában – közölte vasárnap az SZBU sajtóközpontja.
"Ezen terrorszervezetek képviselői november 2-án Donyeck és Luhanszk megye egyes területein törvénytelen módon, Ukrajna alkotmányát és jogszabályait megsértve rendezik meg a népi tanácsok és azok vezetőinek megválasztását" – hangsúlyozták a biztonság szolgálatnál. Szerintük a szeparatisták választása az "államhatalom megszerzését célzó cselekedetekre utaló jeleket mutat".
A büntetőjogi eljárást ez alapján az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekmény gyanújával indították.

Az államhatalom megszerzését célzó cselekedetekre utaló jelek
Amint kinyitottak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek a kelet-ukrajnai szakadárok által megszállt területeken, az ukrán biztonsági szolgálat hivatalosan megindította a vizsgálatot az ügyben – írta a Facebookon Markijan Lubkivszkij, a szolgálat főnökének tanácsadója.
Kijev előre jelezte, hogy nem tekinti törvényesnek a szakadárok által kiírt választást.
Petro Porosenko ukrán elnök a héten azt mondta, hogy az egész kelet-ukrajnai békefolyamatot veszélyezteti az oroszbarát szakadárok "álválasztása".
Frissítés: Rendben zajlanak a választások
A kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták önhatalmúlag vasárnap megrendezett választásai állításuk szerint rendben, különösebb rendbontások nélkül zajlanak.
A szakadárok népköztársaságainak jelenlegi vezetői új népi tanácsok (parlamentek) és azok elnökeinek megválasztására hívták szavazni a Donyeck és Luhanszk megye általuk ellenőrzött térségének lakosait.
Roman Ljahin, a donyecki szakadár népköztársaság központi választási bizottságának elnöke közölte, néhány elszigetelt tűzharc történt a nap folyamán, amelyeket jelentékteleneknek nevezett. Összességében szavai szerint rendben zajlanak a választások. Elismerte ugyanakkor, hogy a kelet-ukrajnai megyében kevesebb szavazóhelyiség fogadja a választókat, mint ahogy tervezték, körülbelül 350 helyen adhatják le voksukat a szavazni vágyók. A Ria Novosztyi orosz hírportálnak nyilatkozva a részvételt nagyarányúnak nevezte, adatot viszont nem közölt.
Szerhij Kozjakov, a luhanszki népköztársaság választási bizottsági elnöke eközben kijelentette, hogy a részvételi arány a megyében már délre meghaladta a 18 százalékot. Hozzátette, hogy a szavazókörök folyton újabb- és újabb szavazólapokat kérnek, olyan sokan akarnak voksolni. Megfigyelők szerint az azt jelzi, hogy nincsenek választói névjegyzékeik, vagyis bárki szavazhat akár többször is.
A szakadárok már délben közölték, hogy várhatóan meghosszabbítják egyes szavazóhelyiségek nyitva tartását este tíz óráig. A donyecki népköztársaság kormánya vasárnap sajtóközleményt adott ki, amelyben a választások meghiúsítására irányuló lépésnek nevezte azt, hogy állítólag az ukrán fegyveres erők előző nap délután lezárták a szakadárok által ellenőrzött területre vezető autóutakat nyugati és keleti irányból, vagyis Oroszország felől is.
Kijev előre jelezte, hogy nem ismeri el a szeparatisták választását. A nap folyamán az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU büntetőeljárást indított a voksolások megszervezői ellen, a választást törvénytelennek, az alkotmányos rend megdöntésére és erőszakos hatalomátvételre irányuló cselekedetnek minősítve azt.
2. frissítés: Walzman bohózatnak nevezte a kelet-ukrajnai választásokat
Semmi köze a szabad véleménynyilvánításhoz annak az úgynevezett választásnak, amelyet vasárnap rendeztek az oroszbarát szeparatisták a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye megszállt területein – ezt nyilatkozta vasárnap este Petro Porosenko "ukrán" elnök.
"Az a bohózat, amelyet harckocsik és gépkarabélyok árnyékában rendezett meg két terrorista szervezet a Donyec-medence egy részében, egy szörnyű esemény, aminek semmi köze a szabad akarat valódi kinyilvánításhoz" – fogalmazott az elnök. Sem Ukrajna, sem a civilizált világ nem ismeri el ezt a "bohózatot" – tette hozzá.
Porosenko reményét fejezte ki, hogy Oroszország sem fogja végül legitimnek tekinteni a voksolást, mert az súlyosan sérti az úgynevezett minszki jegyzőkönyv tartalmát, amely alatt ott áll Moszkva képviselőjének aláírása is.
Az államfő szavai szerint a Minszkben aláírt jegyzőkönyv azt tartalmazza, hogy előrehozott helyhatósági választásokat kell rendezni a Donyec-medence egyes térségeiben, de azoknak teljes mértékben meg kell felelniük az ukrán törvényeknek.
Az úgynevezett összekötőcsoport, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), Moszkva, Kijev és a szakadárok képviselői szeptember 5-én jegyzőkönyvet írt alá a fehérorosz fővárosban. A korábban nyilvánosságra hozott információk alapján elsősorban a konfliktusban szemben állók közötti tűzszünetről és fogolycseréről állapodtak meg, mostanáig azonban nem hoztak nyilvánosságra semmit arról, hogy a választásokkal kapcsolatban milyen rendelkezést tartalmaz a dokumentum.
"Ukrajna megfelelő választ ad erre a kihívásra" – figyelmeztetett Porosenko.
(MTI nyomán)