Egy iráni Twitter-oldalon, amely Irán-szakértők véleménye szerint a legfőbb vallási és politikai vezető, Ali Hamenei ajatollah irodájáé, olyan bejegyzés jelent meg kedden, amely szerint az "arrogáns" hatalmak mindenáron térdre próbálták kényszeríteni az iszlám köztársaságot, de kudarcot vallottak.
A nyilvánvalóan az Irán és a hatok hétfőn eredmény nélkül végződött bécsi tárgyalásaira utaló, angol nyelvű bejegyzés szerint "az arrogánsok nem voltak képesek térdre kényszeríteni Iránt, és a jövőben sem lesznek képesek rá". "Arrogánsként" Irán általában az Egyesült Államokra, valamint annak nyugati, illetve izraeli szövetségeseire utal.
Nem sikerült tető alá hozniuk a végleges megállapodást az iráni atomprogramról a hatoknak nevezett országcsoport - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország - és Irán külügyminisztereinek hétfőn Bécsben, ezért hét hónappal későbbre tették a tárgyalások lezárásának végső határidejét. A hatoknak és Iránnak hétfő éjfélig kellett volna megegyezniük, de már délután feladták próbálkozásukat. A megállapodás, amelyről a hatok és Irán képviselői tárgyalnak egymással, 12 éve húzódó nemzetközi vitát lenne hivatott lezárni.
Egy másik, Hameneinek tulajdonított Twitter-üzenet azzal vádolta a Nyugatot, hogy beavatkozik a közel-keleti forrongásba, s hogy az iszlamista harcosok "az arrogánsok céljainak megfelelően" változtatták muzulmán belharccá az "arab tavasz" felkeléseit. Egy harmadik bejegyzés szerint pedig "az Iszlám Állam elleni amerikai vezetésű koalíció durva hazugság, az Egyesült Államok az IÁ révén akarja életben tartani a muzulmánok közötti háborút".
(MTI)