Az izraeli légierő a mai nap folyamán ismét támadást intézett a szíriai kormánycsapatok létesítményei ellen. A Damaszkusz és a szíriai-libanoni határ közötti országrészben végrehajtott támadásokat Basár el-Ászád hadseregének szóvivője igazolta, míg Izraelben az ügyről semmit nem kívánnak nyilatkozni. Szíriából személyi sérülésekről egyelőre nem érkeztek hírek - jelentette a az El-Manár tévéadó és a Válláh!Hádásot hírportál.

Izraeli légitámadás Damaszkuszban (Fotó: El-Manár TV)
Az izraeli légierő ma délelőtt legalább tíz helyen intézett támadást Szíriában Basár el-Ászád elnök kormánycsapatainak létesítményei ellen. A szíriai hadsereg szóvivője elismerte az izraeli támadásról az El-Manár és az El-Majádín libanoni hírtelevíziókban elsőként közölt támadások tényét. A hivatalos szíriai jelentés egyelőre azonban nem szól az esetleges személyi sérülésekről. Izrael az idén júniusban is végrehajtott légitámadást Basár el-Ászád hadserege ellen.

A másik megtámadott célpont (Fotó: El-Manár TV)
A Hizbulláh nevű libanoni sí'ita szervezet El-Manár nevű tévéállomása Damaszkuszból egyenes adásban közvetítette a szíriai főváros nemzetközi repülőtere ellen intézett izraeli légitámadás képeit. Az említett két libanoni tévéállomás és más arab hírközlő eszközök azt is jelentették, hogy a damaszkuszi repülőtéren kívül izraeli légitámadás érte Ed-Dímjász város határában a szíriai légierő egyik bázisát, fegyverraktárakat és a Nemzeti Őrség 103-as Zászlóaljának laktanyáját.
A Szíriában végrehajtott legújabb izraeli légitámadásáról már órák óta keringenek a hírek az arab és a nyugati sajtóban, a damaszkuszi kormány is igazolta a tényt, ám a zsidó államban ezúttal sem hajlandók elismerni vagy megcáfolni a hírt. Az izraeli sajtóban viszont meg nem nevezett forrásokra hivatkozva úgy tudják, hogy a mai légitámadás a szíriai kormánycsapatok, tehát Basár el-Ászád elnök hadserege által a libanoni Hizbulláh sí'ita szervezet számára küldött fegyvereket szállító konvojok ellen irányult.
El-Kudszi - Kuruc.info
Frissítés: Támadás egy független ENSZ-tagállam ellen - a szíriai Külügyminisztérium szankciókat sürget
A Damaszkusz és a libanoni határ között levő Ed-Dímász katonai repülőtéren és a szíriai főváros közelében tegnap végrehajtott izraeli légitámadás célpontjai mindkét helyen az Oroszország által nemrégiben leszállított S300-as föld-levegő légvédelmi rakétákat tároló raktárak, illetve hangárok voltak - közli a már tegnap is sejtett tényt az általában jól értesült El-Kudsz el'Arabi és a libanoni El-Ahbár című arab nyelvű lap.
Zoom
Damaszkusz és Ed-Dímász repülőtere volt a célpont
Amint arról már tegnap beszámoltunk, Damaszkusz közelében és Ed-Dímász városban egyaránt repülőtereket, pontosabban a hozzájuk tartozó hangárokat bombázta nyolc izraeli harci repülőgép a délelőtti órákban. Ez a hír pedig megerősíti azt a föltételezést - amit a fentebb hivatkozott arab lapok is hangsúlyoznak -, hogy az izraeliek a Basár el-Ászád szíriai elnök hadseregének az elmúlt napokban Oroszország által küldött S300-as légvédelmi rakétákat pusztították el.

Az S-300 orosz légvédelmi rakéta katonai parádén
Izraelben, akárcsak a mintegy félévvel ezelőtt, hasonló céllal végrehajtott Szíria elleni támadás után, a kormány és a hadsereg nem hajlandó nyilatkozni a tegnapi légitámadásról. Bibi Netanjáhu izraeli miniszterelnök ma reggel a tőle megszokott cinikus hangvétellel csak annyit mondott a rá váró újságírók kérdéseire, hogy "Izrael, mint mindig, most is élénken figyeli a közel-keleti térségben zajló eseményeket, mert itt esemény van bőven."
Akárcsak a korábbi fél évvel ezelőtti Szíria elleni légitámadás után, az izraeli politikai vezetés a sajtó útján most azt akarja elhitetni, hogy az S300-as orosz légvédelmi rakétákat ezért kellett megsemmisíteni, mert azokat nemsokára Basár el-Ászád átadta volna az Izraellel ellenséges Hizbulláh libanoni sí'ita szervezetnek... Mintha El-Ászádnak mostanában ezekre a rakétákra nem lenne szüksége.
Közben a szíriai Külügyminisztérium kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását és szorgalmazta, hogy a világszervezet hozzon büntető szankciókat Izrael ellen, amiért támadást intézett egy független ENSZ-tagállam ellen.
elkudszi - Kuruc.info