Oroszország atomreaktorokat épít India számára, hozzájárul katonai technológiájának korszerűsítéséhez, továbbá a két ország együttműködik a földgázkitermelés terén, bővíteni kívánja árucsere-forgalmát - egyebek között ezekről írtak alá huszonöt megállapodást csütörtökön Új-Delhiben Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása keretében.
Zoom
Putyin Narendra Modi indiai miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat, ezt követően közös sajtóértekezletükön bejelentették, hogy huszonöt együttműködési megállapodást írtak alá a legkülönbözőbb területeken több milliárd dollár értékben.
A tervekben előkelő helyen szerepelt a katonai együttműködés, amelynek keretében India évente négyszáz darab orosz Ka-226T típusú multifunkciós helikoptert fog összeszerelni saját területén. Megegyezés született arról, hogy ugyancsak ebben az országban hoznak létre katonai felszerelésekhez szükséges tartalék-alkatrészeket gyártó létesítményeket. Hosszú távon orosz segítséggel emelik majd az indiai légierő technológiai fejlettségi szintjét.
Zoom
Moszkva hosszú távon húsz újabb atomreaktor építését vállalja a dél-ázsiai államban. A Roszatom orosz állami atomenergetikai cég máris jelezte, hogy húsz éven belül tizenkét reaktort épít Indiában. A hírügynökségek emlékeztetnek, hogy a Tamil Nadu állambeli - orosz részvétellel épülő - kudankulami atomerőmű első energiablokkját már tavaly sikeresen az elektromos hálózatra kapcsolták, hamarosan felszerelik a második reaktoregységet, és ugyancsak orosz részvétellel telepítik majd ebbe az atomenergetikai központba a harmadik és a negyedik, egyenként 1000 megawattos atomerőműblokkot is. Indiai tisztségviselők szerint Kudankulamban összesen hat ilyen reaktort építenek majd, a továbbiak helyszínét később határozzák meg.
Zoom
Az együttműködési megállapodások sorozata érinti az arktiszi ásványi anyagok kitermelését is. A Rosznyeft olajipari cég és a Gazprom orosz gázvállalat indiai szakemberek bevonásával készít projekteket az északi sarkvidék kontinentális talapzatában rejlő energiahordozók kiaknázására, a cseppfolyós földgáz szállítására - tájékoztatta az újságírókat Vlagyimir Putyin, aki kijelentette azt is, hogy a jövőben bővíteni kell a két ország közötti árucsere-forgalmat, amely jelenleg mintegy 10 milliárd dollárt tesz ki.
A hírügynökségek Putyin látogatása kapcsán megállapítják, hogy Oroszország most Ázsiában keres lehetőséget a nyugati szankciók hatásainak enyhítésére. Idézik az indiai miniszterelnököt is, aki úgy fogalmazott, hogy a Moszkvához fűződő viszony továbbra is elsőrendű helyen szerepel az indiai külpolitikában.
(MTI)