A szentpétervári Gornij Nemzeti Ásvány és Nyersanyag Egyetemen megtartott előadása folyamán az orosz elnök kijelentette: „az ukrán hadsereg, különösen az „AZOV” hadtest lényegében külföldi profi zsoldosok serege, akiknek közömbös Ukrajna és Oroszország sorsa. A ma érvényes törvényeink szerint az ukrán állampolgárok 30 napig tartózkodhatnak bejelentkezési kötelezettség nélkül Oroszország területén. Ha visszatérnek hazájuk földjére, máris viszik meghalni őket Novorosszijába. Éppen ezért most változtatni fogunk ezen a törvényen, egyes személyekre vonatkozóan - különös tekintettel a sorkötelesekre - kiterjesztjük a tartózkodási engedély meghosszabbításának lehetőségét.”
A háború kezdete óta amúgy is sok ukrajnai fiatal menekült Oroszországba, hiszen több éven át mintegy hárommillió ukrán dolgozott rendszeresen orosz állami és magánépítkezéseken szerte az országban, főleg a téli olimpia helyszínén, Szocsiban.
„E napokban is sokan találnak menedéket nálunk a fiatalok közül, hiszen jól tudják, hogy ez nem az ő háborújuk, csak ágyútölteléknek használják őket az ukrán oligarchák által vezényelt hadseregben. Meg fogjuk találni a módját, hogy segítsünk ezeken a fiatalokon, akár a főiskolák, egyetemek támogató programjai által.”
A napokban Porosenko ukrán elnök meghirdette a soron következő mozgósítást, miután a zsoldoshadsereg is jelentős veszteségeket szenved Novorosszijában. A kijevi védelmi minisztérium már nem is titkolja, hogy rendkívül alacsony előképzettségű harcosokkal kell hogy pótolják a veszteségeket.
(Olvasónktól, forrás itt.)