Veszélyben vannak a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktusövezetben az ortodox egyház papjai – hívta fel a figyelmet hétfőn az orosz ortodox pátriárka.
Kirill pátriárka az egyház Moszkvában kezdődő püspöki tanácskozását megnyitásakor azt mondta: tudomására jutott, hogy ukrajnai ortodox pópákat megfenyegettek, sőt egyeseket "távollétükben halálra is ítéltek". Legalább tíz pópáról van szó – állította.
Az orosz ortodox egyházfő azt is mondta, hogy "azokban az (ukrajnai) régiókban, amelyekben a nacionalista csoportosulások a legaktívabbak, vandalizmusra, templomégetésre is sor került, és vallások, valamint nemzetiségek közötti gyűlölködést szító röplapokat is terjesztettek".
Közölte, hogy csak a donyecki és a horlivkai püspökség területén több mint 60 ortodox templomban keletkeztek károk, és ezek közül több mint 15 teljesen megsemmisült. Olyan esetek is voltak, amikor mise közben érte lövés a templomot, és hívők, valamint papok haltak, illetve sérültek meg a támadásban.
Három ortodox pópa is meghalt Délkelet-Ukrajnában a fegyveres összecsapásokban – tette hozzá a pátriárka. Arról is beszámolt az ortodox egyház püspökei előtt, hogy az ukrajnai nacionalisták több papot megvertek.
Az orosz ortodox egyház püspöki tanácsának ülésén Kirill pátriárka a délkelet-ukrajnai erőszakos cselekményeken kívül arról is beszélt, hogy tavaly legalább 18 templomot foglaltak el erőszakkal a "szakadár hívők" Ukrajna középső és nyugati régióiban. Rivne, Vinnyica, Ternopil és Lviv megyéket említette. Sokkal több volt a sikertelen támadás – tette hozzá az egyházfő.
Kirill az orosz ortodox egyház fensőbbségét elutasító, önálló ukrán ortodox egyház, a kijevi patriarchátus híveire utalt.
Az orosz ortodox egyházfő mindazonáltal arra intett, hogy a "bonyolult politikai helyzetben az egyháznak nem szabad a fegyveres szembenállásban érintett egyik fél mellett sem politikai állásfoglalást tennie, hanem a tárgyalási folyamat folyatását kell sürgetni, az ellenségeskedőket megbékélésre kell felszólítani, a konfliktusövezetben élő lakosság katasztrofális helyzetére irányítva rá a figyelmet.
(MTI)