A felkelők a frontvonal teljes egészén fokozták a hadsereg elleni tüzérségi támadásokat, és úgy tűnik, hogy Debalcevénél csoportosítják erőiket, hogy új offenzívát indítsanak a vasúti csomópontként stratégiai fontosságú településnél, valamint Mariupolnál.
Fokozták a kormányerők elleni támadásaikat a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok szombati kijevi tájékoztatások szerint, miközben 10 ember meghalt és több mint 20 megsebesült 24 óra leforgása alatt az egyre feszültebbé váló konfiktusban.
Volodimir Poljovij katonai szóvivő azt közölte, hogy a felkelők a frontvonal teljes egészén fokozták a hadsereg elleni tüzérségi támadásokat, és úgy tűnik, hogy Debalcevénél csoportosítják erőiket, hogy új offenzívát indítsanak a vasúti csomópontként stratégiai fontosságú településnél, valamint Mariupolnál.
Kijevi tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában öt katona vesztette életét a harcokban, 26 megsebesült. Öt civil is meghalt.
(MTI)
A szakadárok szerint az ukrán hadsereg szabotálja a lakosság evakuálását
Eduard Bazurin, Novorosszija védelmi miniszterének helyettese ma reggel bejelentette, hogy a békés lakosság evakuálását egyelőre felfüggesztik, mert az e célra Debalcevo városába bebocsátott autóbuszokba „mások is erőszakosan beszállnak”. A körbezárt ukrán hadsereg katonái csak egy irányban, Ukrajna központi és nyugati része felé engedélyezik az indulást, „befelé”, Novorosszija felé nem indulhatnak el a buszok.
A „kifelé” induló járművekbe fegyveresek szállnak be, és kényszerítik a lakosságot, hogy velük együtt utazzanak. Ilyen módon a Novorosszija felé elinduló menekültek csak magukra vagy egymásra számíthatnak az útvonal kiválasztásában. A debalcevói katlanban rekedt ukrán katonák pontos száma nem ismeretes, 7-10000 harcosról lehet szó. A kijevi rezsimet támogató nyugati politikusok soraiban újra nagy a mozgolódás, mert úgy tűnik újabb hatalmas katonai vereség elé néznek Porosenko elnök dicső hadai.
(Olvasónktól, forrás és videó itt)