Kétnapos látogatásra Egyiptom fővárosába érkezett hétfőn az orosz elnök. Vlagyimir Putyin 2005 óta nem járt az észak-afrikai országban. Indulás előtt Moszkvából adott interjút az al-Ahrám című egyiptomi napilap főszerkesztőjének, akinek azt mondta, hogy látogatása mögött a két "baráti ország" közös gazdasági, diplomáciai és biztonságpolitikai érdekei állnak.
Az állami újság első oldalán "Putyin, korunk hőse" címmel jelentett meg cikket, több fotót is közölve az orosz elnökről, aki az egyiken meztelen felsőtesttel látható, puskával a kezében.
Megfigyelők szerint Putyin éppen akkor közeledik Kairóhoz, amikor az Egyesült Államok és Egyiptom viszonya messze nem felhőtlen. Bár a látogatás elvileg a kétoldalú viszony erősítéséről szól, elemzők szerint mindkét ország azt az üzenetet akarja küldeni a nemzetközi közösségnek, hogy külpolitikájukat nem diktálhatják külföldről.
Putyin meg akarja mutatni, hogy még mindig vannak szövetségesei, Egyiptom pedig a maga részéről érdekelt egy kisebb fegyverüzletben Oroszországgal, de elsősorban azt kívánja értésre adni Putyin vendégül látásával, hogy nincs Washingtonhoz, az amerikai külpolitikához kötve.
Az orosz cégeknek vonzó az egyiptomi piac, különös tekintettel az energia- és a vegyiparra, de az autógyártástól az atomenergia-szektoron át az űrkutatásig egy sor egyéb területen is szoros együttműködés remélhető – mondta az államfő az al-Ahrámnak adott interjúban.
Putyin hangsúlyozta, hogy a két ország közötti közvetlen kereskedelem jelentős mértékű befektetések előtt nyitja meg az utat, és egyben csökkenti a világpiaci ingadozásokkal járó gazdasági kockázatot.
A régiót fenyegető terrorizmus témája is napirenden lesz. Szíriával kapcsolatban mindkét kormány azonos állásponton van, elsődleges szempontot jelent a polgárháborús ország egységének megőrzése, és a szembenállók közti párbeszéd mielőbbi, előfeltételek nélküli megkezdése – mutatott rá az orosz államfő.
Az orosz elnök látogatása napok óta első számú téma Egyiptomban. Sajtóbeszámolók szerint a két államfő fotóit kezükben tartó egyiptomiak egy csoportja egész nap a légikikötőben várakozott.
(MTI)