Németország és Ausztria is maradásra buzdította hétfőn az országaikban élő zsidókat, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a koppenhágai merényletek hatására ismét felszólította az európai zsidókat, hogy vándoroljanak ki Izraelbe.
A német kormány azt szeretné, hogy a Németországban élő zsidók továbbra is itt éljenek - mondta Angela Merkel német kancellár egy sajtóértekezletén a témát firtató egyik kérdésre. Hozzátette: "örül és hálás", hogy ma élnek zsidók Németországban, hiszen a hazai zsidó közösség létszáma a holokauszt hatására majdnem nullára csökkent (sic!) a II. világháború végére. A hazai közösség lélekszáma különösen a két Németország egyesítése után növekedett gyorsan.

"Mindent megteszünk, hogy a zsidók Németországban maradjanak"
"Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a zsidó vallású állampolgárok és a zsidó intézmények biztonsága garantálva legyen" - tette hozzá Merkel. A külügyminisztérium egyik szóvivője pedig a német álláspontot összegezve azt mondta: "Mindent megteszünk azért, hogy a zsidók Németországban maradjanak, jól és biztonságban érezzék itt magukat."
A németországi zsidó közösség ma 100 ezer főt számlál, míg a berlini fal 1989-es leomlásakor 26 ezren éltek Nyugat-Németországban. A fal leomlása után az ország "tágra nyitotta kapuit" azon zsidók előtt, akik ki akartak vándorolni a volt Szovjetunió tagköztársaságaiból, ahol hátrányos megkülönböztetésben volt részük, példának okáért nem végezhettek bizonyos szakmákat. Ha bevándoroltak Németországba, akkor automatikusan megkapták az ottani állampolgárságot. A 90-es években a zsidók Németországba vándorlása bizonyos időszakokban nagyobb arányú volt, mint az Izraelbe irányuló.
"Európa zsidók nélkül nem volna Európa"
Netanjahu szavaira reagálva Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a megfelelési kényszertől felhevülve kijelentette, hogy "Európa zsidók nélkül nem volna Európa". "Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy garantálni tudjuk a biztonságot, hogy a zsidó vallású emberek ne kényszerüljenek emigrációra. Az ausztriai zsidó közösségnek gyarapodnia kell" - jelentette ki közleményében a külügyminiszter.

Sebastian Kurz a felvásárlóval
Az ausztriai zsidók létszáma most nem több 10 ezernél. A holodogmatika tanai szerint a nemzetiszocialista rendszer idején az osztrák zsidó közösség megsemmisült. Azelőtt, hogy Ausztria egyesült Németországgal, mintegy 200 ezer zsidó élt az országban, túlnyomó többségük Bécsben. Közülük, a vitathatatlan tanok szerint, több mint 65 ezren haltak meg koncentrációs táborban, a többiek pedig elmenekültek az országból.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: