Katonai és technikai együttműködésről szóló szerződést írt alá Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek – mondta kedden az ukrán elnök az Abu-Dzabiban zajló fegyverkiállításon. Petro Porosenko a megállapodásról nem árult el részleteket, elmondta viszont még azt, hogy fegyverek vásárlásáról is megegyeztek.
Az ukrán elnök a fegyverekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy azok "szigorúan védelmi célokat szolgálnak". Porosenko reméli, hogy Ukrajna hamarosan további fegyvereket szerezhet be, amelyekkel "megvédheti az ország szuverenitását és területi integritását".
Kijev korábban arra szólította fel a nyugati kormányokat: segítsenek növelni az ukrán katonaság ütőképességét. Az államfő azt mondta: "gyakorlatias párbeszéd" folyik Washingtonnal arról, hogy "védelmi célokra" fegyvereket bocsássanak Kijev rendelkezésére.
Az Abu-Dzabiban évente megrendezett nemzetközi fegyverkiállítás (IDEX) a Közel-Kelet legnagyobb fegyverkereskedelmi eseménye, amelyre a világ minden tájáról érkeznek kormányzati képviselők, katonai tisztségviselők.
(MTI nyomán)