Oroszország keresi a módját, hogy enyhítse a tavaly bevezetett élelmiszer-behozatali embargót Magyarországgal szemben olyan megoldások segítségével, amelyek nem sértik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) normáit - jelentette a Sputnik orosz portál.
Alexej Uljukajev orosz gazdasági miniszter hétfőn, egy olasz üzletemberekkel tartott találkozón azt mondta, lehet olyan megoldásokat találni - például bérfeldolgozási mechanizmusokkal -, amelyekkel a magyar és görög áruk az embargó ellenére ismét bejuthatnának az orosz piacra.
Oroszország tavaly augusztusban vezetett be importtilalmat többek között az EU-ból érkező élelmiszer-ipari termékekkel szemben.
A WTO szabályai nem engedik meg, hogy Moszkva bizonyos EU-tagoknak egyedi felmentést adjon ez alól, de Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője vasárnap azt mondta, olyan közvetett beszállítás viszont elképzelhető, amely során az orosz piacra bevitt külföldi alapanyagokat külföldi befektetéssel megépült oroszországi üzemek dolgoznák fel.
A szóvivő felidézte, hogy Vlagyimir Putyin februári budapesti látogatása során azt mondta, Magyarország és Oroszország együttműködhet a mezőgazdaság területén a korlátozások ellenére is.
Korábban a Figyelő is úgy értesült, hogy az orosz elnök állítólag kompromisszumos javaslatot tett a magyar agrárkivitelt érzékenyen érintő orosz ellenlépések enyhítésére. A lap forrásai szerint az esetleges kétoldalú intézkedések nagy része személyre szóló, és nem kerül a nyilvánosság elé.
A beszámoló szerint a magyar hús- és húskészítményexport hozta a legnagyobb véráldozatot az embargóért, ennek a volumene a két évvel ezelőttihez képest 74 százalékot zuhant, a kivitel értéke pedig 81 millió dollárról 21 millióra csökkent. A magyar zöldség-, gyümölcskonzerv-kivitelben 9,4 százalékos volt a csökkenés - tették hozzá.
(Sputnik - HVG nyomán)