Két orosz szállító repülőgépet és négy vadászgépet azonosítottak a NATO harci repülői a hét végén a Balti-tenger felett, a lett határ közelében, nemzetközi légtérben - számolt be hétfőn a lett hadseregre hivatkozva a Leta lett hírügynökség.
Ezzel 24-re nőtt idén azoknak az eseteknek a száma, amikor a NATO sugárhajtású repülőgépei orosz katonai légi járműveket azonosítanak a balti állam határainál.
A lett hadsereg Twitter-oldalán közölte, hogy két Antonov típusú szállítógép, valamint két Szuhoj SZU-27-es típusú vadászgépet és két Szuhoj SZU-34-es típusú vadászbombázót mértek be és kísértek szombat este a NATO Balti Légi Rendőrség (BAP) egységei.
Az orosz repülőgépek nem használták azonosító rendszerüket (transzponder), annak ellenére, hogy ez megszokott a légi közlekedésben.
Eközben előző nap az Adazi lett katonai támaszponton több mint 1100 katona részvételével és amerikai vezetéssel megkezdődött a "Nyári Pajzs" fedőnevű kilencnapos nemzetközi hadgyakorlat. A rigai védelmi minisztérium adatai szerint amerikai és lett katonákon kívül német, kanadai, litván és luxemburgi alegységek vesznek részt az évente megtartott manővereken.
(MTI)