Huszonhat amerikai állampolgár beperli a Hamász palesztin radikális szervezet vezetőit háborús bűncselekményekért, amelyeket szerintük az Izraellel szembeni tavalyi háborúban követtek el - jelentette be kedden az amerikaiakat képviselő izraeli szervezet.
A "palesztin támadások áldozatainak" családtagjait védő, Surat Hadin nevű izraeli szervezet szándékosan választotta a bejelentésre ezt a napot, mert Palesztina hivatalosan szerdától lesz a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tagja, és, mint ilyen, el akarja érni, hogy az ICC háborús bűnök vádjával eljárást indítson az izraeli vezetők ellen - közölte az AFP hírügynökséggel Nicana Darsan-Leitner ügyvéd, az izraeli szervezet vezetője. "Nem ülhetünk tétlenül, meg kell védenünk magunkat. A palesztinok háborús bűncselekményeket követtek el. Nem csak az ICC-nek van joghatósága felettük, más törvényszékeknek is, például amerikaiaknak" - tette hozzá az ügyvéd.
A 26 amerikai állampolgár - akik között, bármilyen meglepő, vannak izraeli állampolgársággal rendelkezők is - a terv szerint szerdán fordul az amerikai igazságügy-minisztériumhoz azzal a kéréssel, hogy indítson bűnügyi eljárást a Hamász vezetői ellen, amiért a Gázai övezetet irányító szervezet fegyveresei 2014 nyarán rakétákkal támadták a tel-avivi repülőteret is.
Az Izrael és a Hamász közötti tavalyi háborúban palesztin fegyveresek által kilőtt rakéták csapódtak be a repülőtér környékén, és emiatt a hatóságoknak egy rövid időre be kellett zárniuk a légikikötőt, valamint több járatot törölni, köztük a legjelentősebb amerikai légitársaságokéit. A pert indító 26 amerikai között vannak olyanok, akik a tel-avivi repülőtéren voltak olyan időpontban, amikor azt rakétatámadás érte, és ezért szegényeknek légoltalmi helyre kellett menekülniük, illetve olyanok, akiknek a menetrend szerint Tel-Avivba tartó amerikai járata Párizsban kényszerült leszállni.
A Surat Hadin izraeli szervezet arra alapozza a keresetet, hogy az Egyesült Államokban 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, aki erőszakcselekményt követ el amerikai állampolgár ellen valamely nemzetközi repülőtéren.
(MTI nyomán)