Tovább éleződött a családi viszály a francia Nemzeti Fronton (FN) belül, miután Marine Le Pen pártelnök szerdán azzal vádolta meg apját, a párt alapítóját, keresztülhúzza azon erőfeszítéseit, hogy a pártból fősodorbeli erőt kovácsoljon. A pártelnök hozzátette, hogy ellenezni fogja apja jelölését az év végi regionális választásokon.
A 86 éves Jean-Marie Le Pen a múlt héten azzal vonta magára a figyelmet, hogy egy interjúban megerősítette az úgynevezett "gázkamrákról" korábban hangoztatott véleményét. Kedden pedig egy olyan kijelentést idéztek tőle, amelyben bevándorlónak címkézte Franciaország spanyol születésű miniszterelnökét, Manuel Vallst, és védelmébe vette Philippe Pétain marsallt, a nemzetiszocialista Németországgal együttműködő, II. világháborús Vichy-kormány vezetőjét.
Marine Le Pen az elmúlt években megpróbálta megszabadítani bevándorlás elleni pártját annak "antiszemita arculatától", és kibővíteni szavazóbázisát a 2017-es francia elnökválasztásra készülve.
"Jean-Marie Le Pen a jelek szerint belesüppedt egy olyan stratégiába, amely valahol a felégetett föld és a politikai öngyilkosság között húzódik" - jelentette ki az FN-t 2011 óta vezető Marine Le Pen egy a nevében kiadott pártközleményben.
A pártban elfoglalt "tiszteletbeli elnöki posztja nem jogosítja őt fel arra, hogy eltérítse a Nemzeti Frontot útszéli provokációival, amelyek láthatóan arra irányulnak, hogy kárt okozzanak nekem, sajnos azonban az egész mozgalmat sújtják" - hangoztatta.
A Nemzeti Front elnöke hozzátette azt is: ellenezni fogja apja jelölését a párt Provence-Alpes-Cote d,Azur régióbeli listavezetőjének a decemberben esedékes regionális választásokon, ahol pártja - reményei szerint - tovább erősítheti pozícióit a múlt havi helyhatósági választásokon elért sikere után.
Marine Le Pen pártja minden idők legjobb eredményét érte el a márciusi helyhatósági választáson: a voksok 25,97 százalékával a második lett a pártok szerinti bontásban. Nem sikerült ugyanakkor a legerősebb francia politikai erővé válnia, jóllehet a felmérésekben 30 százalékkal az élre várták. Az első helyen a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobbközép Népi Mozgalom Uniója végzett, a szavazatok 29,4 százalékával.
Le Pen meg akarja lovagolni a párt népszerűségét, hogy sikerrel indulhasson a két év múlva esedékes elnökválasztáson. A legutóbbi felmérések szerint az FN pártelnöke akár bejuthatna az elnökválasztás második fordulójába is, bár győzelemre egyelőre nem esélyes.
(MTI nyomán)