Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front alapítója és tiszteletbeli elnöke szerint lánya, Marine Le Pen jelenlegi pártelnök "szétrobbantja a saját formációját" azzal, hogy a visszavonulását sürgeti.
A párton belüli családi viszály napok óta hullámokat ver, miután Jean-Marie Le Pen legutóbbi megszólalásait lánya "provokációknak" és "politikai öngyilkosságnak" minősítette, majd csütörtök este bejelentette, hogy fegyelmi eljárást indít a pártalapító ellen.
"Marine Le Pen most robbantja szét a saját pártját. Nem én, hanem ő követ el öngyilkosságot. Ő lőtte lábon magát" - mondta Jean-Marie Le Pen pénteken az RTL kereskedelmi rádióban. A tiszteletbeli elnök azt mondta, nem érti lánya döntését, amely nagyon meglepte.
Zoom
A két Le Pen viszonya nem a legrózsásabb
Marine Le Pen a TF1 televízió esti híradójában jelentette be a fegyelmi eljárás megindítását, hozzátéve: azt szeretné, ha a tiszteletbeli elnök, a 86 éves Jean-Marie Le Pen visszavonulna a politikától.
"Természetesen, elmegyek (a fegyelmi tárgyalásra) megvédeni magam és valószínűleg támadni is fogok" - hangsúlyozta az alapító. "Nem tudom, hogy nem manipulációról van-e szó azért, hogy (Marine) megpróbálja a rendszer elismerését és szimpátiáját kivívni" - tette hozzá.
A fegyelmi közvetlen előzménye az az interjú, amely az előző nap jelent meg a Rivarol című, az MTI szerint "szélsőjobboldali, antiszemita" újságban, s amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a II. világháború idején a németekkel együttműködő francia rendszer vezetőjét, valamint kijelentette: eltúlzottnak tartja azt, ahogy a lánya irányítása alatt az új FN-vezetés az antiszemitizmus és az idegengyűlölet vádja ellen védekezik.
Marine Le Pen szerdán azt mondta, apja megnyilatkozásaival keresztülhúzza azon erőfeszítéseit, hogy a pártból fősodorbeli erőt kovácsoljon. Azt is bejelentette, ellenezni fogja apja jelölését az év végi regionális választásokon. Ez utóbbit csütörtökön ismét megerősítette.
A francia politikában nem ritka a "mentorgyilkosság"
A Le Monde című napilap pénteken arra emlékeztetett: a francia politikában nem ritka, hogy egy politikus nyilvánosan leszámol a mentorával. Ezt tette Georges Pompidou Charles de Gaulle-lal, Lionel Jospin Francois Mitterrand-nal, és Nicolas Sarkozy is Jacques Chirackal. Mindhárom "politikai gyilkosság" kegyetlen volt, de elengedhetetlen ahhoz, hogy az érintett politikus elvágja a köldökzsinórt azért, hogy meg tudja újítani pártját. Pompidou, Jospin és Sarkozy is azért számolt le elődjével, hogy a változást tudja megtestesíteni.
A lap szerint erre készül most Marine Le Pen is, aki apjával ellentétben nem provokálni, hanem kormányozni szeretne. Apja árnyékában nőtt fel, messzire is jutott mellette, de az elmúlt év választási eredményei alapján már politikailag elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy szembeszálljon apjával.
Zoom
Marion Maréchal-Le Pen még nem döntött
A szakítás természetesen azért fájdalmasabb és nehezebb, mint más politikai pártokban, mert a Nemzeti Front mindenekelőtt egy "családi vállalkozás", a dráma ezért nem egyszerűen politikai, hanem személyes és jelképes is - sugallja a lap.
Az utolsó szót a legfiatalabb Le Pen, a pártelnök Marine unokahúga és a pártalapító Jean-Marie unokája, Marion Maréchal-Le Pen nemzetgyűlési képviselő fogja kimondani. Ő még nem döntötte el, hogy nagynénjét segíti-e vagy pedig ráhárít minden felelősséget a családi viszály miatt.
A Le Monde arra hívta fel a figyelmet, hogy a fősodorba kerülésnek és szalonképessé válásnak vannak más útjai is. Ezt értette meg Nicolas Sarkozy volt államfő, aki a 2017-es elnökválasztás szempontjából Marine Le Pent tekinti legfőbb ellenfelének. A pártja, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) élére tavaly visszatért exelnök úgy próbálja tekintélyét visszaszerezni, hogy a korábbiakkal ellentétben visszafogottan fogalmazva és kedves arcát mutatva próbálja meg a személyes ellentéteket elcsendesíteni a jobboldalon.
(MTI nyomán)
Előzmények: