Az antiszemitizmus elítélésére buzdított Barack Obama amerikai elnök az éppen aktuális holokauszt-emléknap alkalmából csütörtökön kiadott közleményében.
"Ma nehéz szívvel emlékezünk a náci kegyetlenség hatmillió zsidó és több milliónyi többi áldozatára, akiket a holokauszt idején gyilkoltak meg" - írta az elnök.
"Jóm hasoá annak napja, hogy megerősítsük felelősségünket magunkkal és a jövő nemzedékeivel szemben és kötelességünk, hogy valóra váltsuk az időtlen szavakat: Sohasem felejtünk. Soha többé" - írta.
Obama szerint "még akkor is, ha tudatában vagyunk annak, hogy az emberiség kimondhatatlanul gonosz cselekményekre képes, erőt meríthetünk azon túlélők, felszabadítók és az igazak példájából, akik az emberség legjavát képviselték a nemzetek között".
"Miközben a példájuk vezérel bennünket, együttesen határozottan és erőteljesen el kell ítélnünk az antiszemitizmust, amely még mindig túlságosan mindennapos. Együtt kell ellenállnunk a fanatizmus és gyűlölet minden formájának. És együtt olyan világot hagyhatunk a gyermekeinkre, amely igazságosabb, szabadabb, és biztonságosabb az egész emberiség számára" - áll az amerikai elnök közleményében.
(MTI)