A leghatározottabban elítélte, és "barbár támadásnak" nevezte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban szombaton elkövetett merényletet, amelyben - legfrissebb hírek szerint - legalább 35-en haltak meg.
Ban Ki Mun felszólította az afgán hatóságokat, hogy gyorsan állítsák bíróság elé a tetteseket. Részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a kabuli kormánynak, felszólította az afgánokat, hogy maradjanak egységesek a terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség elutasításában.
A dzsalálábádi merénylet egy bank épületénél történt, ahol kormányzati dolgozók és katonák arra vártak, hogy felvegyék fizetésüket - számolt be a tartományi rendőrfőnök. Elmondása szerint a támadó egy motorkerékpáron érkezett, majd működésbe hozta a nála lévő robbanószerkezetet. Az öngyilkos merényletben legalább 35-en haltak meg, többségük civil. A sebesültek száma meghaladja a százat.
A terrorcselekményért Asraf Gáni afgán államfő az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetet tette felelőssé.
Ha valóban az IÁ követte el a merényletet, úgy ez lenne az Irakban és Szíriában jelentős területeket uraló terrorszervezet első súlyos afganisztáni terrorakciója. Pakisztáni és afganisztáni illetékesek korábban aggodalmuknak adtak hangot, hogy az IÁ befolyása e két, a tálib felkelőkkel hosszú ideje küzdő országra is kiterjedhet, miután pakisztáni tálibok egy kisebb csoportja hűséget fogadott a szervezet önjelölt "kalifájának", Abu Bakr al-Bagdadinak.
Csütörtökön a pakisztáni Karacsiban magukat az IÁ követőinek nevező fegyveresek meglőttek egy amerikai nőt.
(MTI)