A horvát kormány csütörtökön elfogadta a nemzeti reformprogramot, amelyet Brüsszelnek is elküld. A dokumentum a gazdasági növekedésre és versenyképességre, a makroökonómiai egyensúly megteremtésére és a közfinanszírozás rendezésére, továbbá az állami szektor hatékonyabbá tételére törekszik. A kormány több mint 1 milliárd kunát (közel 41 milliárd forintot) kíván megtakarítani az intézkedésekkel. Újabb adóformák bevezetését nem tervezi.
A programhoz tartozó konkrét megvalósítás részleteiről Branko Grgic miniszterelnök-helyettes és Boris Lalovac pénzügyminiszter számolt be a kormányülés után megtartott sajtótájékoztatón.
A miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy csökkenteni kívánják a parafiskális illetékeket, új csődeljárási törvény bevezetését tervezik, amely sokkal hatékonyabb, és 15 százalékkal csökkentik az ügynökségek számát, amelyeknek optimalizálják a költségvetését, és a bérezések terén is változásokkal kell számolni.
A kormány 20 százalékkal csökkenti a közhivatalok számát, és nagyobb ellenőrzés alá kívánja vonni a közszolgáltató vállalatokat, hogy azok ne tudjanak még jobban eladósodni.
Boris Lalovac pénzügyminiszter kijelentette, hogy több mint 1 milliárd kunát kívánnak megtakarítani. Az év végéig csökkentik a deficitet a horvát autóutak (HAC), és a Horvát Vasutak (HZ) vállalatoknál 250 millió kunával (10 milliárd forinttal), továbbá a horvát vizeknek, a környezetvédelmi és energetikai alapnak, valamint horvát egészségügyi biztosítónak (HZZO) is 407 millió kunát (16 milliárd forintot) kell megspórolnia. A tárcavezető kiemelte, hogy a minisztériumoknak 435 millió kunával (17,7 milliárd forinttal) csökkentik a költségvetését.
Horvátországban a költségvetés tavalyi hiánya elérte a bruttó hazai termék 5,7 százalékát, az államadósság pedig a GDP 85 százalékára nőtt az év végére. Tavaly év eleje óta uniós túlzottdeficit-eljárás is folyik az ország ellen, várhatóan csak 2016-ban tudja a költségvetési hiányt a GDP három százaléka alá szorítani.
(MTI)