Tiszteletben kell tartani az osztrák parlamentnek azt a nyilatkozatát, amelyben népirtásként ismerte el az örmények 1915-ös lemészárlását - hangsúlyozta csütörtökön Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter válaszul arra, hogy Törökország a lépés miatt előző nap hazarendelte ausztriai nagykövetét.
"Az osztrák parlament nyilatkozatát tiszteletben kell tartani. Most pedig a jövőbe kell tekinteni, s a törökök és örmények kibékítésén kell dolgozni" - hangsúlyozta az osztrák diplomácia vezetője az APA hírügynökségnek.
Törökország szerda este konzultációra hazarendelte bécsi nagykövetét, Hasan Gögüst, tiltakozásul az osztrák parlament nyilatkozata miatt. A török külügyminisztérium szerint az, hogy "elfogultan tekint valaki az első világháború eseményeire, és szelektív, sőt - ami még annál is rosszabb - diszkriminatív véleményeket terjeszt, és súlyos szemrehányásokat tesz, mint amilyen a népirtás említése, mindez nem más, mint a jogok lemészárlása. Ezt a felháborító viselkedést Törökország határozottan elutasítja."
Egy osztrák kormányszóvivő tájékoztatása szerint Kurz csütörtökön telefonon beszélt török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, akit arról tájékoztatott, hogy az örmény népirtással kapcsolatos nyilatkozatot a parlamenti pártok közösen adták ki. Kurz kitért arra, hogy a dokumentum bírálja az Oszmán Birodalommal az első világháborúban szövetséges Osztrák-Magyar Monarchia szerepét, és így Ausztria történelmi felelősségére is rámutat.
Cavusoglu válaszul arra figyelmeztette osztrák kollégáját, hogy a nyilatkozat elfogadásának "elkerülhetetlenül kedvezőtlen következményei lesznek a kétoldalú kapcsolatokra". "A parlamentek nem fogadhatnak el nyilatkozatokat történelmi tényekről" - hangoztatta.
Csütörtökön a Vatan című török napilap "történelmi" gesztusként értékelte azt a fejleményt, hogy a török kormány elküldi egyik miniszterét az örmények 1915-ös lemészárlásának 100. évfordulója alkalmából pénteken Isztambulban tartandó örmény istentiszteletre. Aram Atesyan isztambuli pátriárka a lapnak ugyanakkor megerősítette, hogy az általa celebrált örmény istentiszteleten nem fogja használni a "népirtás" szót, helyette inkább a törökök és örmények közös fájdalmára helyezi a hangsúlyt. A pátriárka üdvözölte Volkan Bozkir európai uniós ügyekben illetékes miniszter részvételét az eseményen.
Egyes történészek 1,5 millióra teszik az oszmán törökök által az első világháború alatt és után meggyilkolt örmények számát, és sok kutató a 20. század első népirtásának tartja az akkor történteket. Az utóbbi napokban az Európai Parlament és Ferenc pápa is népirtásnak minősítette és elítélte a mészárlást, szintén kiváltva ezzel a török kormány tiltakozását. Törökország elutasítja, hogy a történeteket népirtásnak nevezzék, mert álláspontja szerint polgárháború és zavargások áldozatairól van szó.
(MTI)