Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök szerdán beszédet intézett a nemzethez, amelynek legfőbb témája országa gazdasági helyzete és a második világháborúban aratott szövetséges győzelem volt. "A zsidó közösség derekasan kivette részét a náci megszállás elleni küzdelemből a második világháború idején, amelynek során mintegy 800 ezer zsidó lelte halálát." (No, még ebből a számból is baja lehet az európai politikai élet fenegyerekének - H. J.) De egyben megrótta Minszk kormányzóság zsidó kormányzóját, mert nem tartja kordában a zsidókat, leginkább az újságírókat.

"Fehér csontú" Szemjon Sapiro - nem tartja kordában a zsidókat
A dicséretet követte a feketeleves, mert Lukasenko egy merész fordulattal "fehér csontúaknak" nevezte a zsidókat. Talán soha nem tudtuk volna meg, hogy mit kívánt tudomásunkra adni a fehérorosz elnök a "fehér csontúak" jelzővel, ha az izraeli Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Összehangolásának Fóruma nem siet segítségünkre: "Fehér csontúaknak oroszul azokat nevezik, akik nem szeretnek kétkezi munkát végezni". Lukasenko ezután így folytatta: "A zsidók nem szeretik bepiszkítani a kezüket és harcolni sem szeretnek, ám most velünk bepiszkították (belénk törölték? - H. J.) a kezüket", mondta megrovó szándékkal a fehérorosz elnök.

Alekszander Lukasenko - 1994 óta egyfolytában elnök
De hogy miért piszkolták be kezüket a zsidók a fehéroroszokkal, azt Lukasenko azzal magyarázta, hogy egy zsidó újságíró, Jurij Süsser (fonetikusan: Zisszer), az igen népszerű tut.by című fehérorosz hírportál igazgatója nemrégiben élesen bírálta az elnök döntését, miszerint a jövőben különadóval sújtják azokat az állampolgárokat, akik egy évben 183 napnál kevesebbet dolgoznak. A fehérorosz elnök az igazi támadást nem is az említett hírportál zsidó igazgatója, hanem Minszk kormányzóság szintén zsidó kormányzója, Szemjon Sapiro ellen intézte: "Már egy esztendővel ezelőtt megmondtam magának, hogy szedje ráncba a zsidókat, ám ezt nem tette meg." (A szemrehányás azért volt, mert Lukasenko szerint a zsidó kormányzónak kellene megakadályozni, hogy a zsidó lapigazgató bírálja az elnöki döntéseket - H. J.)

"Fehér csontú" Jurij Süsser - az elnököt bíráló lapigazgató
A Fehéroroszországban 1994 óta elnöklő Alekszander Lukasenko már 2007-ben is kivívta a zsidók haragját, amikor azt mondta: "A zsidók disznóóllá változtatják a fehérorosz történelmi Babrujszk (vagy Bobrujszk) városát." A zsidók nagyon megharagudtak Lukasenkóra, aki erre gyorsan kiengesztelő küldöttséget menesztett Izraelbe.
Hering J. - Kuruc.info