Az izraeli haditengerészet hétfőre virradóra feltartóztatta a Gázai övezetbe tartó Marianne av Göteborg nevű svéd hajót, amely humanitárius segélyt szállított - írja a Háárec című izraeli újság. A hajó a Szabadság III. névre keresztelt harmadik "blokádtörő flottilla" egyik hajója.
Az izraeli lap szerint az akció nem járt emberáldozatokkal. A hajón mintegy húsz aktivista tartózkodik, többek között Tunézia volt elnöke, Monszef Marzúki, valamint egy izraeli arab parlamenti képviselő.
Korábban a az izraeli haditengerészet számos alkalommal megakadályozta a blokád megtörését célzó erőfeszítéseket. Először öt évvel ezelőtt, 2010 májusában a török Avi Marmara nevű hajó kísérelt meg segélyeket eljuttatni a Gázai övezetre és ráirányítani a média figyelmét a blokád hatására. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta, s az akcióban tíz palesztin párti aktivista életét vesztette, huszonnyolcan pedig megsebesültek.
Egy évre rá, 2011-ben ismét hajóraj indult Gáza felé, de az izraeli hadsereg ezt is feltartóztatta még a nemzetközi vizeken, majd a segélyszállítmányt az asdódi kikötőből biztonsági ellenőrzés után az övezetbe továbbították, a hajó személyzetét és utasait pedig kitoloncolták az országból.
(MTI nyomán)