Tokió bejelentette hétfőn, hogy magyarázatot kér Washingtontól a japán kormány és japán cégek ellen irányuló állítólagos kémkedés ügyében.
"Ha (az állítólagos kémkedés) igaznak bizonyul, Japán (amerikai) szövetségesként rendkívül sajnálatos dolognak tartja azt" – mondta Szuga Josihide japán kormányszóvivő.
A WikiLeaks kiszivárogtató portál pénteken nyilvánosságra hozott újabb dokumentumai szerint az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a japán kormány és a japán gazdaság "főszereplői" ellen is kémkedett. Az amerikai ügynökség a portál szerint legalább harmincöt japán célpontot figyelt meg: lehallgatta a tokiói kabinetiroda, a japán központi bank, a kereskedelmi és a pénzügyi tárca, valamint a Mitsubishi és a Mitsui vállalat több munkatársának telefonbeszélgetéseit.
A tényfeltáró portálon egyebek mellett közzétettek öt, szigorúan titkosnak minősített jelentést. A 2007 és 2009 között keletkezett iratok titkosszolgálati információkat tartalmaznak a japán kormány álláspontjáról bizonyos kereskedelmi kérdésekben.
A WikiLeaks által korábban kiszivárogtatott jelentések szerint az amerikai ügynökség egyebek közt Németország, Franciaország és Brazília ellen is kémkedett. Nemrég a német külügyminisztérium kért tájékoztatást Washingtontól olyan sajtóhírekről, melyek szerint az NSA évekig lehallgatta a német diplomácia vezetőjét, Frank-Walter Steinmeiert.
(MTI)